Sjabloon:WCG Vergaderingen: verschil tussen versies

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(11 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Het Woonschepencomité Groningen (WCG) is de officiële bewonersorganisatie voor alle ruim 500 woonboten in de gemeente Groningen, zoals is vastgelegd in een [https://www.woonschepencomite-groningen.nl/index.php/Convenant convenant] met het gemeentebestuur. Het WCG komt op voor de belangen van de huidige en toekomstige waterbewoners en probeert een zo gunstig mogelijk woon- en leefklimaat op de Groninger wateren te bevorderen.
+
Het Platform WaterBewoners Groningen (PWBG) is de officiële bewonersorganisatie voor alle ruim 500 woonboten in de gemeente Groningen, zoals is vastgelegd in een [https://www.woonschepencomite-groningen.nl/images/4/43/20230915153921_convenant.pdf convenant] met het gemeentebestuur. Het is daarmee de rechtsopvolger van het Woonschepencomité Groningen (WCG). Het blijft dus ook opkomen voor de belangen van de huidige en toekomstige waterbewoners en proberen het woon- en leefklimaat op de Groninger wateren te bevorderen.  
 
 
<!-- Het bestuur komt in principe '''elke eerste maandag van de maand om 20.00''' bijeen in buurtcentrum "Op Mars", HW Mesdagstraat 72. Op deze vergaderingen zijn alle waterbewoners en geïnteresseerden welkom om mee te praten over actuele ontwikkelingen, mee te denken over de korte en lange termijn, of om een probleem onder de aandacht te brengen. -->
 
 
 
 
 
'''De situatie in Groningen'''
 
 
 
Groningen telt [https://www.woonschepencomite-groningen.nl/index.php/Aantal_vaste_ligplaatsen_in_de_gemeente_Groningen 434 vaste ligplaatsen] en een variabel aantal [https://www.woonschepencomite-groningen.nl/images/c/c8/VOV_Noorderhaven.pdf "vrije" ligplaatsen in de Noorderhaven] (momenteel ruim 60). Hiermee is Groningen de tweede stad van Nederland als het gaat om wonen op het water.
 
 
 
Het WCG bestaat sinds 1983 en heeft een groot aandeel gehad in het plezierige woonklimaat waarin de Groninger waterbewoners zich tegenwoordig bevinden. Vaste ligplaatsen beschikken over alle nutsvoorzieningen en de rechtszekerheid is goed geregeld met een vergunningstelsel voor vaste, overdraagbare ligplaatsen verankerd in een Verordening Openbaar Vaarwater en het Bestemmingsplan Openbaar Vaarwater.
 
Dankzij de inspanning van het WCG betalen bootbewoners sinds 2002 geen liggeld meer maar Roerende Zaak Belasting, hierdoor betalen zij precies dezelfde gemeentelijke belastingen als de andere inwoners van Groningen.
 
 
 
 
 
 
 
'''Waar staat het WCG voor ?'''
 
 
 
* behoud en uitbreiding van het [https://www.woonschepencomite-groningen.nl/index.php/Aantal_vaste_ligplaatsen_in_de_gemeente_Groningen aantal ligplaatsen] voor woonboten, er is een lange wachtlijst.
 
* wonen op het water moet betaalbaar blijven en vergelijkbaar belast worden met wonen op de wal, dus roerende zaak belasting in plaats van (onbeschermd) liggeld. [https://www.woonschepencomite-groningen.nl/index.php/RZB_in_plaats_van_liggeld_(precario),_toelichting_en_overzicht_1995-2013 (lees meer)]
 
* weg met regelgeving die vervanging van oude woonboten belemmert. [https://www.woonschepencomite-groningen.nl/images/b/b6/2014_Woonschepenkrant-_Sommige_regels_werken_averechts.pdf (lees meer)]
 
* verbetering van de rechtspositie van waterbewoners, zeker in de Noorderhaven.
 
* vervangende ligplaatsen indien woonboten moeten wijken.
 
  
 +
Het PWBG maakt gebruik van een [https://pwbg.net/ digitaal platform] om discussies die voorheen op maandelijkse vergaderingen plaatsvonden te vergemakkelijken en te verbreden. Daarnaast streeft het PWBG-bestuur naar twee Algemene Vergaderingen per jaar, waaronder een voorjaarsvergadering waarop de jaarstukken aan de orde komen. Zowel op de voorjaars- als op de najaarsvergadering wordt tijd ingeruimd voor een groot onderwerp, bijvoorbeeld de omgevingswetgeving of verduurzaming.
  
 
'''Bestuur'''
 
'''Bestuur'''
  
Het bestuur bestaat sinds 15 juni 2022 weer uit het minimaal vereiste aantal van drie personen, te weten Jan Douwes, Ariel Haitsma en Nico Tiel, nadat de Algemene Vergadering het door hen voorgestelde scenario met internetplatform had gekozen. Met dit scenario wordt een rechtstreeksere betrokkenheid van alle waterbewoners en een (veel) minder prominente rol voor het bestuur beoogd, een in hoge mate collectief model dus. Een herziening van de statuten is hiervoor onvermijdelijk, en zal een van de eerste taken van het nieuwe bestuur zijn.
+
Het bestuur wordt gevormd door Jan Douwes, Ariel Zomerdijk en Nico Tiel sinds de Algemene Vergadering van het toenmalige WCG op 15 juni 2022 het door hen voorgestelde scenario met internetplatform had gekozen. De herziening van de statuten die hiervoor noodzakelijk was, heeft inmiddels plaatsgevonden.
  
<!-- 1 nog slechts uit [https://www.woonschepencomite-groningen.nl/index.php/Bestuur_en_werkgroepen twee bestuursleden] en opvolging is op dit moment [https://www.woonschepencomite-groningen.nl/index.php/Toekomst_WCG een probleem]
 
 
en biedt de bewoners veel ruimte om invloed uit te oefenen op de koers van het WCG: zowel per e-mail als in de maandelijkse openbare bestuursvergaderingen kunnen bewoners hun stem laten gelden. Het bestuur houdt zich in principe bezig met de hoofdlijnen (gemeentelijk beleid en de wijze van uitvoering). Praktische zaken kunnen vaak effectief gedelegeerd worden aan degenen in de kanaalvakken waar het speelt. Het bestuur kan dan eventueel een lijntje leggen naar de ambtenaren, het stadhuis of de media als dat gewenst is.
 
 
Dankzij decennia kennis en ervaring maakt het WCG regelmatig het verschil als het gaat om gemeentelijk beleid of beslissingen betreffende wonen op het water.  -->
 
 
 
'''Convenant tussen Gemeente en WCG'''
 
 
Voor de gemeente is het WCG de belangrijkste overlegpartner als het gaat om alle zaken die met wonen op het water te maken hebben. Dat is in 2010 vastgelegd in [https://www.woonschepencomite-groningen.nl/index.php/Convenant dit convenant] met de gemeente. Het WCG is in het algemeen belanghebbend voor alle zaken die zich op en om het water afspelen en kan daardoor ook (juridische) procedures aanspannen indien dat echt nodig is.
 
 
  
 
'''Overzicht regelgeving en beleid gemeente Groningen'''
 
'''Overzicht regelgeving en beleid gemeente Groningen'''
Regel 55: Regel 25:
 
* [https://gemeente.groningen.nl/brugbediening-gemeente-groningen#bedieningstijden Brugbediening gemeente Groningen]
 
* [https://gemeente.groningen.nl/brugbediening-gemeente-groningen#bedieningstijden Brugbediening gemeente Groningen]
 
* [[Diverse gemeentelijke aanvraagformulieren]]
 
* [[Diverse gemeentelijke aanvraagformulieren]]
 
 
'''Links'''
 
 
* [https://www.lwoorg.nl/ Landelijke Woonboten Organisatie (LWO)]
 
* [https://bosq.home.xs4all.nl/info_20m.htm Informatie voor varende woonschepen (Bos)]
 
* [https://www.scheepspost.info/ Scheepspost]
 
* [https://www.lvbhb.nl/actueel/nieuws/ Het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB)]
 
 
<!-- * [http://www.historischezeilvaartgroningen.nl/sites/hzg.html Vereniging Historische Zeilvaart Groningen] -->
 
 
<!-- * [https://archief11.archiefweb.eu/archives/archiefweb/20150904114016/http://gemeente.groningen.nl/woonboot Gemeentelijke website over woonboten] -->
 
 
<!-- * [http://www.woonschepencomite-groningen.nl/images/5/54/Folder_Meerstad_Gemeente_A4_lr.pdf Brochure Meerstad (bevat onjuistheden)] -->
 

Huidige versie van 26 mrt 2024 om 10:04

Het Platform WaterBewoners Groningen (PWBG) is de officiële bewonersorganisatie voor alle ruim 500 woonboten in de gemeente Groningen, zoals is vastgelegd in een convenant met het gemeentebestuur. Het is daarmee de rechtsopvolger van het Woonschepencomité Groningen (WCG). Het blijft dus ook opkomen voor de belangen van de huidige en toekomstige waterbewoners en proberen het woon- en leefklimaat op de Groninger wateren te bevorderen.

Het PWBG maakt gebruik van een digitaal platform om discussies die voorheen op maandelijkse vergaderingen plaatsvonden te vergemakkelijken en te verbreden. Daarnaast streeft het PWBG-bestuur naar twee Algemene Vergaderingen per jaar, waaronder een voorjaarsvergadering waarop de jaarstukken aan de orde komen. Zowel op de voorjaars- als op de najaarsvergadering wordt tijd ingeruimd voor een groot onderwerp, bijvoorbeeld de omgevingswetgeving of verduurzaming.

Bestuur

Het bestuur wordt gevormd door Jan Douwes, Ariel Zomerdijk en Nico Tiel sinds de Algemene Vergadering van het toenmalige WCG op 15 juni 2022 het door hen voorgestelde scenario met internetplatform had gekozen. De herziening van de statuten die hiervoor noodzakelijk was, heeft inmiddels plaatsgevonden.


Overzicht regelgeving en beleid gemeente Groningen

- Aanwijsbesluit Ligplaatsen 2020
- Verbeelding