Introductie wijkwethouder niet wezenlijk van belang voor woonboten

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

Roeland van der Schaaf zal optreden als de wijkwethouder voor alle woonboten. Dit heeft hij meegedeeld aan Ecco van Oosterhout van OOG TV. Het WCG is hiervan nog niet officieel op de hoogte gesteld.

In zijn functie als wethouder voor Ruimte en Wonen heeft hij nu al veel bemoeienis met wonen op het water.

De introductie van de wijkwethouder is aangekondigd als "nieuwe, verfrissende aanpak" om "integraal gebiedsgericht te gaan werken: naar één overheid in de wijk, op samenwerking gericht, dichterbij en zichtbaar voor de burger".

Het WCG zou het als aangewezen wijkorganisatie voor alle woonboten vooral kunnen waarderen als het convenant dat in 2010 met de gemeente werd gesloten vanaf nu beter nageleefd gaat worden door de gemeente.

De hoofdpunten uit dit convenant:

  • 1. Regelmatig overleg tussen het WCG en de gemeente.
  • 2. Het recht op advies aangaande alle direct op waterwonen gerichte aandachtsgebieden.
  • 3. Het recht op meedenken in een zo vroeg mogelijk stadium.
  • 4. Er kan geen finaal besluit genomen worden zonder een advies van het WCG.
  • 5. Het gemeentebestuur wijkt in beginsel alleen om zwaarwegende redenen af van een advies. Het gemeentebestuur deelt de reden waarom wordt afgeweken mee aan het WCG.
  • 6. Het recht op informatie over alle direct op waterwonen betrokken zaken.
  • 7. Bij uitvoering wordt een planafspraak gemaakt. Bij afwijkingen van die afspraken vindt terugkoppeling plaats voor hernieuwde afstemming.
  • 8. Het WCG zal haar best doen zoveel mogelijk bewoners te betrekken en met hen te communiceren, ook langs digitale weg.


Het WCG werd per e-mail door de gemeente geïnformeerd over de nieuwe plannen, lees deze informatie hier.

Een citaat: "...De te benoemen opgaven in de wijk worden bepaald aan de hand van de specifieke vraag en initiatief vanuit de wijk en de resultaten van monitoring en analyse (Wijkkompassen) en vice versa. Opgaven, vraag en initiatief worden zoveel mogelijk aan elkaar gekoppeld. Ook om een basis-voorzieningenniveau in stand te kunnen houden en de nagestreefde verzilveringsstrategie rond de gebiedsgerichte aanpak in het sociale domein (kortweg GGA) tot een succes te kunnen maken."