Zienswijze BOV d.d. 19-06-2010 bewoners Hoornse Diep

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken


Gemeenteraad Groningen p/a dienst RO/EZ Postbus 7081 9701 JB Groningen

Datum: 19 juni 2009 Betreft: Zienswijze BOV

Onder verwijzing naar eerdere (schriftelijke) inspraakreacties willen wij nogmaals pleiten voor het opnemen van het Hoornse Diep (Meerschapsgebied) in het Bestemmingsplan Openbaar Vaarwater.

Zoals in het BOV terecht gesteld wordt is het BOV bedoeld om gelijke rechten en plichten voor alle bootbewoners in de gemeente Groningen te realiseren. Door ons liggebied niet in het BOV op te nemen beantwoordt het BOV al niet aan haar eigen doelstellingen. Wij willen er met nadruk op wijzen dat wij ingezetenen van de stad Groningen zijn. Dit is nog eens benadrukt in een schrijven uit 2004 waarin de bewoners wordt aangekondigd dat zij in het vervolg RZB moeten betalen omdat er sprake van rechtsgelijkheid moet zijn tussen de scheepsbewoners binnen de gemeentegrenzen van de stad.

Wij vinden het opmerkelijk dat het college van b en w tot dusver geen actie heeft ondernomen om ons liggebied in het BOV op te nemen. In de eerste plaats hebben wij daar zelf in het voortraject diverse malen voor gepleit. Tevens willen wij verwijzen naar een brief van het algemeen bestuur van het Meerschap d.d. 23 september 2008, kenmerk Mpu08/138g waarin het Meerschap stelt dat zij van mening is dat het Hoornsediep in het BOV moet worden opgenomen omdat het Meerschap geen beleid voor woonschepen heeft en ook niet van zins is dat te ontwikkelen. Daarnaast wijzen wij op de schriftelijke reactie van de provincie Groningen d.d. 30 juni 2008 waarin zij vraagt om een nadere motivatie waarom ons liggebied niet in het BOV is opgenomen. Daaruit valt op te maken dat ook de provincie niet echt een reden ziet waarom het Hoornse Diep buiten het BOV is gevallen. Tenslotte dient nog opgemerkt te worden dat in hoofdstuk 6.2 gesteld wordt dat het BOV een aantal bestemmingsplannen geheel of gedeeltelijk vervangt. Wij concluderen hieruit dat het BOV dus een bestaand bestemmingsplan, zoals dat van het Meerschapsgebied geheel of gedeeltelijk kan vervangen zonder dat daarvoor een volledige herziening van het bestemmingsplan voor het Meerschapsgebied dient plaats te vinden.

In het licht van bovenstaande bezien is het merkwaardig dat het college bij de totstandkoming van het BOV ons liggebied niet heeft opgenomen. Ondanks de wens van het Meerschap, ondanks de kritische opmerking van de provincie Groningen en ondanks de kennelijke mogelijkheid om het BOV een gedeelte van een bestaand bestemmingsplan te laten vervangen. De opmerking van het college (blz. 80) dat bewoners en Meerschap in overleg zijn is maar ten dele juist. Bewoners en Meerschap zijn in overleg maar dat betreft in eerste instantie niet het BOV. Om dat te gebruiken als argument om de totstandkoming van de BOV niet te vertragen willen wij er nog even op wijzen dat het opzetten van het BOV ruim twee jaar geduurd heeft en er dus tal van momenten geweest zijn om in overleg met het Meerschap en bewoners het een en ander te regelen.

Op grond van dit alles zijn wij van mening dat het BOV uitgebreid dient te worden met het liggebied Hoornse Diep en wij stellen voor om de grens van het BOV zodanig aan te passen dat onze schepen binnen de werkingssfeer van het BOV vallen en de oevers binnen het bestemmingsplan Meerschapgebied. Een soortgelijke begrenzing is ook toegepast aan de Meerweg in Haren waar de daar aanwezige woonboten juist buiten het Meerschapsgebied zijn gesitueerd.

Gelet op het vorenstaande gaan wij er vanuit dat uw college onze wensen honoreert teneinde daadwerkelijk een situatie te creëren waarin alle woonschepen in de stad onder een uniforme regeling vallen en gelijke rechten en plichten kennen. Verwachtend u hiermede afdoende te hebben ingelicht, verblijven wij

Met vriendelijke groet,

Bewoners Hoornse Diep