Wildplassen in het riool (column)

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

Hebben we als woonbootbewoners jaren moeten wachten op aansluiting op de gemeentelijke riolering......

Oh nee, sinds 2004 was het water in Groningen verklaard tot open riool. Zodat we toch aangesloten leken op de riolering. Dit om rioolbelasting van ons woonbootbewoners te kunnen innen. Inmiddels heet rioolbelasting rioolheffing en is iedereen op de riolering aangesloten (of heeft een IBA) of nee....loost niemand meer ongezuiverd op het oppervlaktewater als u zich aan de regels houdt. En is het riool weer gewoon het riool en het water in Groningen weer gewoon water.

Of nee. Toch niet. Het water in Groningen is onderdeel van een voorziening of combinatie van voorzieningen voor inzameling, verwerking, zuivering of transport van huishoudelijk afvalwater, bedrijfsafvalwater, hemelwater of grondwater, in eigendom, in beheer of in onderhoud bij de gemeente. Laat dat nou de definitie van de gemeentelijke riolering zijn in de gemeente Groningen. En de belastingrechter vindt dat het water in de kanalen ook bij die voorziening hoort. De belastingrechter heeft daar een week of zes over nagedacht en kwam tot deze conclusie. Tijdens de zitting zei ze nog: "Ik denk bij riolering aan buizen".

We zijn dus na vele miljoenen euro's (tussen de 7 en 8) investeren in aansluitingen op de riolering weer gewoon terug bij af. Als u uw afvalwater overboord kiepert of via de standpijp loost dan loost u via de riolering. En dat mag. Van de belastingrechter. Als u tenminste rioolbelasting, oh nee, rioolheffing betaalt.

Kunt u het nog volgen? Uiteindelijk gaat het om het verschil tussen het ongezuiverd lozen op het oppervlaktewater en de aansluiting op een voorziening etc. Ik ben doorgaans geneigd om een uitspraak van de rechter serieus te nemen en die als weloverwogen te zien. Ik denk dat deze belastingrechter zich onvoldoende heeft gerealiseerd dat wildplassen in het Groninger kanaalwater door iemand die zijn rioolheffing heeft voldaan echt niet gezien kan worden als het inzamelen en verwerken via de gemeentelijke riolering. Misschien dat een hogere rechter zich daar nog eens over gaat buigen. Daar moeten we nog even over nadenken. Het schijnt dat je op een toilet heel goed kunt nadenken.

Klaas Koetje