Nieuwsbrief Noorderhaven 21-08-2008

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

Het begin

Naar aanleiding van acties van de Groninger Schippers (GS) werd de Noorderhaven wakker geschud. We lazen een alarmerend voorstel op het internet op de site van de GS. De Noorderhavenbewoners waren weliswaar geschrokken van de plannen van de GS maar men vond ook wel dat er iets moest gebeuren in de haven. Op de bijeenkomst van de GS kwam duidelijk naar voren dat bewoners van de Noorderhaven simpelweg wilden dat er gehandhaafd werd. Door handhaving zal er ook wel meer ruimte ontstaan en wordt bijvoorbeeld terugkeren een minder groot probleem. Om een en ander in goede banen te leiden is er voorgesteld om een werkgroep op te richten. Een aantal mensen melden zich aan. De werkgroep is een onderdeel van het WCG (Woonschepen Comité Groningen).


Wat is er inmiddels gebeurd?

De werkgroep is regelmatig bij elkaar geweest en we waren uitgenodigd om deel te nemen aan een bijeenkomst in het scheepvaartmuseum met alle partijen in Groningen op en rond schepen. Op deze bijeenkomst was de politiek ook uitgenodigd om eens te horen wat er zoal speelt op en rond het water van Groningen. De werkgroep Noorderhaven heeft daar voor het eerst in het openbaar van zich laten horen. Voor de aanwezige politici was het bijzonder om te horen dat zoveel partijen gezamenlijk willen werken aan de kansen die schepen bieden voor Groningen. Alle aanwezige partijen bleken duidelijk meer gezamenlijke dan tegenstrijdige belangen te hebben. We hebben daar aangedrongen op de uitvoering van het handhavingsbeleid en hebben nog eens duidelijk laten weten dat er in grote lijnen niets hoeft te veranderen aan de Noorderhaven. Op deze bijeenkomst is het initiatief ontstaan om met al deze partijen (Groninger Schippers, WCG, charters, Groninger WelVaart en de WGNH (werkgroep Noorderhaven)) gezamenlijk eens om de tafel te gaan zitten om te praten over de nautische kansen en mogelijkheden van de stad. Met name de Hoge en Lage der A worden gezien als kansrijke locaties om iets te doen met scheepvaart en erfgoed. De werkgroep behartigt daar onze belangen.

Bijeenkomst bewoners

21 April 2008 hebben we als Noorderhaven werkgroep in “Lambik” een bijeenkomst georganiseerd voor alle bewoners van de Noorderhaven. Na lang wachten op de stoep zijn we uitgeweken naar het zeer gastvrije café “de Bres”. Op deze avond hebben we veel aandacht besteed aan de thema’s handhaving, veiligheid, leefbaarheid en voorzieningen. De aanwezigen werden verzocht om hun mening tegeven door op te schrijven wat zij het belangrijkste vonden De uitkomst van deze avond gaf een duidelijke richting aan hoe verder te gaan.

De belangrijkste items (genoemd door de aanwezigen)

  • 1. Onbewoonde schepen
  • 2. Eigenaar op schip
  • 3. Alleen verzekerde schepen
  • 4. Terugkeer mogelijkheid
  • 5. Klussensteiger
  • 6. Meer stroompunten
  • 7. Accent op varende schepen
  • 8. Brievenbussencluster

Commissievergadering

4 juni 2008 was er een commissievergadering in het gemeentehuis. Op de commissievergadering werd de nota ‘wonen op het water’ besproken. Hierin staat dat er bijvoorbeeld geen duidelijkheid is over wie er verantwoordelijk is voor het handhavingsbeleid.

De werkgroep maakte gebruik van het recht op inspraak.

Het volgende heeft de werkgroep gezegd.

Inbrengstuk commissievergadering 4 juni 2008 Als bewoners van de Noorderhaven hebben we ons georganiseerd in de Werkgroep Noorderhaven die onderdeel is van het WCG. De bewoners van de Noorderhaven willen dat de regels zoals deze nu gelden , ook daadwerkelijk gehandhaafd worden. De werkgroep wil de haven voor een ieder leefbaar houden en rekent daarbij op de inzet van de gemeente.Wij merken dat er weinig tot niet gehandhaafd wordt in de haven. Uit de notitie blijkt dat de conclusie is dat er geen capaciteit voor is. Zelfs dat niet duidelijk is wie er verantwoordelijk is voor handhaving. Dit geeft veel onduidelijkheid en kan leiden tot vervelende situaties. Voor een goed leefklimaat in de haven wensen wij serieus genomen te worden net als andere burgers van Groningen. De WGNH heeft aangegeven als gesprekspartner te willen fungeren voor de gemeentelijke organisaties om zo een positieve bijdrage te leveren. De bewoners hebben al meerdere malen de koppen bij elkaar gestoken en er is een breed draagvlak voor handhaving. Bijvoorbeeld vindt men het belangrijk dat de eigenaar op het schip woont en wil men geen leeg liggende schepen.Maar ook andere aspecten als veiligheid en leefbaarheid spelen een grote rol. Bijvoorbeeld een haven alleen voor varende schepen, en een terugkeermogelijkheid, en ten aanzien van de veiligheid wil men dat schepen in de Noorderhaven verplicht verzekerd zijn. De haven is voor de stad een echte trekpleister. De grote verscheidenheid aan schepen biedt voor velen een aantrekkelijk plaatje en ik kan u verzekeren dat de Noorderhaven een van de mooiste plekjes van de stad is.

De reactie van de raadscommissie:

Een duidelijk geluid van de raad was dat er prioriteit aan uitvoering van het beleid gegeven moet worden en dat daar ook de financiële middelen bijhoren en nog voor het komende jaar. Sommige raadsleden waren verbaasd over het geduld en de coöperatieve houding van de bewoners. Er moet nu eindelijk eens iets gedaan worden, ten aanzien van handhaving maar ook wat het ligplaatsen beleid betreft.

Wethouder de Vries vond het een nieuw geluid dat bewoners zelf om handhaving vragen.

Wat gebeurt er nu verder ?

De werkgroep wil graag met de havendienst en de gemeente in gesprek maar dat laat nog even op zich wachten. Niet alleen omdat het vakantie is en er een nieuwe havenmeester moet komen. Ook wordt er een gemeentelijke projectgroep opgericht die de gesignaleerde knelpunten uit het rapport moet gaan oplossen. Voordat de nieuwe projectleider van start gegaan is, heeft vergaderen niet veel zin.

We organiseren een nieuwe bijeenkomst. Thema is ‘de ideale haven’.

Streefdatum : 24 september, afhankelijk van verdere ontwikkelingen


Tot zover,

Namens de werkgroep: Ernst en Katharina