Nieuw college van b & w wil Diepen aantrekkelijk maken voor watersport

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit is voor waterbewoners misschien wel de meest opvallende opmerking in het coalitieakkoord voor de periode 2014-2018. Verder blijft de aanpak van de Diepenring op de agenda staan: "hierbij gebruiken we eerder gemaakte plannen". Vanaf 2017 komt daar ook meer geld voor beschikbaar.

Opvallend is verder de introductie van de wijkwethouder. Alle woonschepen gezamenlijk worden door de gemeente als "wijk" beschouwd, dus het WCG is benieuwd wat dat in de praktijk zal betekenen.

Aspecten van wonen op het water zijn al ondergebracht bij drie wethouders en de burgemeester:

  • Roeland van der Schaaf (PvdA) - Wonen en Ruimte
  • Joost van Keulen (VVD) - Stadsbeheer (onder andere)
  • Paul de Rook (D66) - Verkeer en Vervoer
  • Ruud Vreeman (burgemeester) - Stadstoezicht (havendienst)

De coalitie bestaat uit D66, PvdA, VVD en Groen Links


Hieronder een aantal citaten uit het coalitieakkoord 2014-2018: "Voor de verandering":


p07. Inleiding. Wij willen een overheid zijn die goed kijkt en luistert. En dus verschillen constateert in behoefte aan betrokkenheid en ruimte. Bovenal zijn we dienstbaar. In het besef dat we één van de vele partners zijn die de stedelijke samenleving maken. Wij willen meer ruimte geven. Aan Stadjers en ondernemers om kansen te creëren en initiatieven te ontplooien. Wij stimuleren en faciliteren. We laten los. We zijn ervan overtuigd dat de stad daar baat bij heeft.

p14. Openbare ruimte. Openbare ruimte en groen bieden mogelijkheden voor recreatie. Bankjes en trappen voegen een extra dimensie toe aan de bruikbaarheid van de stad. We willen onderzoeken of we de Diepen aantrekkelijk kunnen maken voor watersport.

p22. Diepenring. Een levendige binnenstad heeft een prettig verblijfsklimaat. Wij onderzoeken de komende jaren of het verplaatsen van de bussen en taxi’s van de Grote Markt een bijdrage levert aan een prettig verblijfsklimaat. De bussen zouden over de diepenring kunnen rijden. Dit creëert tegelijkertijd een prachtige kans om ook van de diepenring een nog aantrekkelijker stuk stadshart te maken. Hierbij gebruiken we eerder gemaakte plannen.

p25. Wijkwethouders. We willen gaan werken met wijkwethouders. Dat vergroot de aanspreekbaarheid van het bestuur en verankert de grote omslag naar meer gebiedsgericht werken. Naast de inhoudelijke portefeuille gaat elke wethouder zich richten op een specifiek stadsdeel met de daarbij behorende wijken. Met de inwoners van de wijk worden afspraken gemaakt hoe dit wijkwethouderschap wordt ingevuld, afhankelijk van hun behoeften en wensen. Tussen wijkwethouders en inhoudelijke portefeuillehouders wordt een duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling afgesproken. De verdeling van wijken/ gebieden wordt overgelaten aan het college.

p25. Ambtelijke organisatie. De werkwijze die de coalitie voorstaat vraagt een open en meedenkende houding van de ambtelijke organisatie. Een organisatie die laagdrempelig is met medewerkers die met één been in de samenleving staan en met één been in de organisatie. Een organisatie die gebiedsgericht werkt en flexibel is. We werken transparant en open. Inwoners van de stad moeten kunnen zien en snappen wat er gebeurt in de organisatie. Iedereen moet mee kunnen kijken. We willen minder vertaalslagen tussen begroting en rekening naar beleidsnota’s. Ambtenaren moeten zichtbaarder worden voor de inwoners van de stad. Ook de deuren van projectgroepen gaan open. Samen doen met de stad, betekent ook samen in een projectgroep zitten.