Mesdagvergadering van 3 juni

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

Op 3 juni is onze maandelijkse vergadering in de Mesdagstraat. Hieronder de stand van zaken betreffende een aantal lopende zaken die we daar met jullie willen bespreken;

Brief gemeente over uitnodiging bestuurlijk overleg

Het WCG heeft op 23 april de volgende brief ontvangen uitnodiging bestuurlijk overleg.

Deze brief hebben wij in de bestuursvergadering van 29 mei (onze eerste na de jaarvergadering) besproken. Deze brief is geschreven vlak voor de bespreking van Kees en Albertien met het kernteam op 17 april. De postbus is op 22 april leeggehaald, daar zat de brief niet in. De brief hebben wij dus na de 22e ontvangen, terwijl hij is gedateerd op de 11e. In de bespreking met het kernteam is overeengekomen dat versie 0.4 van tafel gaat. Hier is nog geen officiële bevestiging van. Het bestuur gaat dit op het eerstvolgende bestuurlijk overleg met de wethouders vaststellen.

Wij zijn voornemens om een korte reactie te schrijven op de brief omdat wij het in ieder geval niet eens zijn met de reactie die in de brief staat op onze kritiekpunten. De reactie zal er in grote lijn als volgt uitzien;

Het bestuur heeft uw brief van 11 april ontvangen. U geeft aan in uw brief dat er uw inziens geen essentiele inhoudelijke wijzigingen zijn aangebracht in versie 0.4 tov versie 0.4, uitgezonderd de passages over de gemeenten organisatie en de tarifering van ligplaatsen. Vooral dit laatste onderwerp is voor ons een zeer zwaarwegend onderwerp waardoor wij niet verder wensen te werken met versie 0.4. In het overleg met het kernteam van het traject Wonen op het Water van17 april, is mondeling overeengekomen dat versie 0.4 van tafel gaat. Wij willen dit graag in het bestuurlijk overleg vaststellen en zien een uitnodiging daarvoor graag spoedig tegemoet

Nieuwe wijk- en buurtindeling gemeente Groningen

Er is een nieuwe wijk- en buurtindeling gemaakt. Zie de brief over wijkindelingen groningen met bijlagen.

Het bestuur heeft de volgende reactie gestuurd; Met verbazing hebben wij kennis genomen van de nieuwe wijk- en buurtindeling die u heeft toegestuurd. Wij missen namelijk een wijk, namelijk de wijk 'woonboot'.

In 2010 heeft het Woonschepencomite Groningen als wijkvertegenwoordiger van alle woonboten in de gemeente, met de gemeente een convenant gesloten. Voor de volledigheid heb ik het convenant toegevoegd in de bijlage. Op de gemeente site is ook voor onze wijk een speciale pagina opgenomen; http://gemeente.groningen.nl/woonboot

Wij verwachten dan ook dat wij in de officiële nieuwe indeling in CBS wijken als wijk worden opgenomen.

Wij zien uw reactie op kort termijn tegemoet en zien de opname in deze nieuwe indeling gerealiseerd voordat het stuk naar het college en de raad gaat.


Hierop hebben wij de volgende reactie ontvangen: We hebben de mogelijkheid voor een aparte wijk ‘woonboten’ serieus onderzocht. Maar dit past niet in de CBS definitie van wijk (deel van grondgebied van gemeente bestaande uit één of meer aaneengesloten buurten).   Bovendien wordt statistische informatie veelal op postcode-gebied verzameld. Adressen van woonboten zijn op dat niveau niet van walgebonden adressen te onderscheiden. Daarom is op die grondslag ook geen statistische eenheid ‘woonboot’ voor de hele stad te definiëren.   De nieuwe indeling heeft geen beleidsmatige consequenties.   U blijft conform het convenant de vertegenwoordiger van de eenheid ‘woonboten’ voor de gemeente, maar helaas is een aparte CBS-wijk ‘woonboten’ op praktische gronden niet mogelijk.   Wij zijn voornemens om de volgende reactie terug te sturen:

Wij vinden het erg jammer dat de statistische gegevens veelal op postcode gebied verzameld worden. 
De woonboten zijn goed te onderscheiden ten opzichte van walgebonden adressen, omdat zij allen een 
huisnummer in de 1000 getallen hebben. Wij hopen dat dit een mogelijkheid biedt voor u om toch te 
kijken of er een aparte wijk ‘woonboten’ in te voeren is. 

Mocht dit toch niet mogelijk blijken, dan willen we jullie verzoeken om informatie waarbij het 
nuttig is om een vergelijking te kunnen maken tussen woonbootbewoners en walbewoners, 
via het huisnummer te vergelijken

Burgerschouw

We zijn uitgenodigd om mee te werken aan de zogenaamde Burgerschouw in het kader van het BORG; Beheerplan Openbare Ruimte Groningen. De resultaten hiervan worden gerapporteerd aan de wethouder. Het gemeentebestuur bepaalt de aanpak en prioriteiten.

De schouw houdt in:

  • meedoen aan de info & opleidingsdag
  • het lopen van de schouw; max. 12 uur tussen 13 mei en 30 juni

Evaluatie van de schouw is in november. Deelname wordt beloond met een onkostenvergoeding.

Wij hebben het volgende aangegeven:

Via deze weg wil ik de wijk van de woonschepen in Groningen aanmelden voor de burgerschouw. 
Aangezien onze wijk zeer verspreid is over de hele stad en wij ons natuurlijk voornamelijk 
willen richten op de situatie rondom onze boten / kades / tuinen e.d., lijkt het ons handig 
om vooraf contact met elkaar te hebben over hoe de schouw er voor uit kan zien. 

We zijn van harte welkom om mee te doen aan de schouw en nadere afspraken moeten nog gemaakt worden over de info & opleidingsdag. Bij deze de oproep aan alle leden om je aan te melden via wcg.secretaris@gmail.com als je mee wilt doen met de schouw.

Noorderhaven: electriciteit

Het WCG heeft de volgende brief ontvangen op ons verzoek (link met brief van ons van 18 maart) om een specificatie te geven van het stroomtarief voor de Noorderhaven en een reactie op de verhoging van het tarief; Link naar de brief van de gemeente Op de Mesdagvergadering willen we met de leden bepreken of we een reactie terug gaan sturen en zo ja, wat deze reactie zal zijn.

Groene daken

Meer weten over mogelijkheden voor een groen dak? Zie:

Link die reeds op de site staat stond naar de info die we van Martijn van der Glas hebben ontvangen
http://www.daktuinen.nl/
http://gemeente.groningen.nl/natuur/subsidie-voor-groene-daken/

Groen dak op je stalen dak? Dit is de reactie die we kregen op de vraag of het ook mogelijk is om op een stalen dak een groen dak te bouwen;

Bij een stalen dek ontstaat ‘putcorrosie’' als je het systeem op het stalen dak legt. Dat kan dus niet om dat het dak na ca. 20 jaar waarschijnlijk er niet meer is. Een oplossing is een bitumenlaag: het stalen dak als het ware inpakken. dan is er geen probleem. Dit geldt ook voor andere staalsoorten en zink. Het is altijd mogelijk dat Martijn ter plekke komt kijken of jouw schip zich leent voor een groendak.