Jaarverslag 2005

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

Jaarvergadering Woonschepencomité Groningen gehouden op 24 mei 2005 op schip “De Witte Zwaan” te Groningen aanwezig: Jan Dulfer (vz) ,Gertjan Timmer (secr.) , Harm Hazelhoff (penn.) , Heleen Deurlo (kand. best.lid ) , 22 leden en 2 belangstellenden.

1- 20:10 voorzitter Jan Dulfer opent de vergadering

2- Het verslag van de vorige jaarvergadering ontbreekt; de aantekeningen zijn bij de archiefopschoning ( door Martijn Schuitemaker en Jelle de Jong) dan wel bij de bestuurswisseling zoekgeraakt , dit wordt nog uitgezocht. Ecco van Oosterhout spreekt zijn verbazing/irritatie uit over de al te grondige opschoning van het archief, er zijn meer stukken verdwenen. Hij heeft indertijd het archief zelf in beheer gehad en merkt op dat als hij zelf stukken had willen weggooien, hij dat wel zelf al had gedaan. Schuitemaker: Het archief is naar beste weten geordend en opgeschoond. Daar kunnen fouten bij zijn gemaakt. Helaas. Maar het archief was wel nodig aan revisie toe. Al het belangrijke is nog in het archief.

3- Het financieel jaarverslag: Dit is door de kascommissie bestaande uit Schuitemaker en Klaas Koetje gecontroleerd en in orde bevonden. Het bestuur WCG wordt door instemming van de vergadering hiermee decharge verleend

4- Inhoudelijk jaarverslag. Als aanvulling worden door de voorzitter alle betrokkenen bedankt voor de inzet die is gepleegd voor het ordenen en opschonen van het archief, maken van de krant, het rondbrengen van de nieuwsbrieven en de krant en alle andere in dit verslag niet genoemde maar wel belangrijke andere zaken. De vergadering stemt in met de tot nog toe gevoerde manier van handelen van het bestuur, namelijk overleggen en samenwerken waar het resultaat lijkt te gaan krijgen en procedures aanspannen waar het nodig is. De confrontatie niet zoeken maar ook niet schuwen.

5- Verkiezing bestuur. Gertjan Timmer en Jan Dulfer zijn herkiesbaar. Jan Dulfer voor nog één periode (=twee jaar) deelt hij mee, dan moeten de nieuwe ligplaatsen maar gerealiseerd zijn en vindt hij het wel welletjes. De vergadering gaat unaniem akkoord met het bestuursvoorstel. Harjan Prins (afwezig ivm werk elders) en Heleen Deurloo worden de nieuwe bestuursleden van WCG. Ook dit gebeurt na unanieme instemming van de vergadering. Harm Hazelhoff is volgend jaar aftredend.

6- Statutenwijziging. Met kantoor Plas & Bossinade is gesproken (uitgebreide uitleg stond in de Woonschepenkrant) om te kijken of de statuten zodanig gewijzigd kunnen worden dat bij bezwaar- (en recht-)zaken het WCG als belangenbehartiger ontvankelijk kan worden bevonden. Er zijn enkele opties denkbaar zoals: bij een zaak zou een individuele woonschipper als belanghebbende kunnen optreden (procedure beginnen als rechtstreeks benadeelde) en dat het WCG de zaak in een later stadium overneemt en ondersteunt. Nadeel: de rechter zal zich hier kritischer opstellen en niet iedereen heeft een ligplaats en is daarmee ook belanghebbende.Een dergelijke procedure kost € 500,--. Nico Tiel: voordeel van deze individuele “stromannen” is dat de kosten lager zijn. Aanpassing van de statuten maakt het WCG sterker in zaken tegenover gemeente. Jos Fikkers: Kan iemand op de wachtlijst bestuurslid worden? Dulfer: Ja, dat is mogelijk indien iemand op een schip woont in Groningen. De wachtlijst en ligplaats-vergunningenlijst zijn niet aan elkaar gekoppeld. Fikkers: Is er een voordeel voor de huidige bewoners als er mensen op de wachtlijst bijkomen? Dulfer: Veel mensen op de wachtlijst behoren tot dezelfde categorie (willen een betere plek dan wel wachten in de Noorderhaven). Er ontstaat wel een zekere wachtlijstvervuiling als mensen zich bv. inschrijven om elders een gedoogvergunning te verkrijgen. Ook zijn er mensen die eerst een plek willen hebben voor ze een boot kopen. De wachtlijst is wel een aanduiding hoe hoog de nood w.b. uitbreiding ligplaatsen is. De vergadering gaat na deze discussie/uitleg zonder hoofdelijke stemming ( unaniem) met de voorgestelde statutenwijziging akkoord.

7- Uitbreiding ligplaatsen . Klaas Koetje vertelt over de voorgeschiedenis over het ligplaatsenbeleid in Groningen. Het realiseren van nieuwe ligplaatsen verloopt moeizaam. Er zijn bestaande ligplaatsen komen te vervallen (meer dan twintig) waarvoor nog steeds niet de beloofde vervangende nieuwe zijn uitgegeven door de gemeente. Er komen hopelijk 32 ligplaatsen elders in de stad. Van Oosterhout: Wordt de opkoop van die ligplaatsen betaald uit Watergang? Koetje: In het verleden heeft de gemeente dat wel geprobeerd (ark Stubbe). Maar dat is door het WCG tegengehouden. Fikkers: De gemeente heeft ongeveer 20 ligplaatsen in eigen bezit. Dus als de gemeente als marktpartij verkoopt komt er veel geld binnen voor pot Watergang. Koetje: Het WCG wil dat de gemeente deze 20 ligplaatsen gaat uitgeven via wachtlijst. Dulfer: De gemeente gedraagt zich enerzijds als beheerder van ligplaatsvergunningen, maar anderzijds als marktpartij (met een monopoliepositie en veel ligplaatsen, wat niet mag volgens de VOV). Dat wringt behoorlijk, is in strijd met de eigen regels. Vraag: Wachtlijst opheffen? Nee. Maar, je weet niet wat er in de toekomst gaat gebeuren.

8- Riool. Er is uitstel gegeven door staatssecretaris op verbod op ongezuiverd lozen. Hamvraag is natuurlijk wie een rioolaansluiting gaat betalen, gemeente of waterschap. Woonschippers niet, die zijn al aangesloten op de riolering, zie ook het jaarverslag. Vraag: Als je naar Duistland vaart mag je dan wel lozen? Koetje: de ANWB hiernaar vragen, afdeling recreatievaart. Al met al onduidelijk hoe het verder gaat/moet.

9- Rondvraag: Plannen rond de Oosterhamriktracé behelzen nieuwbouw door Nijestee die over de weg heen gebouwd wordt. Hierdoor krijgen de boten geen zon meer. Hiermee zijn verschillende bewoners ter plekke actief. Een van de bewoners heeft een gebruikerscontract voor het gebruik van de wallenkanten gevraagd. Dit is door Arie Wink, alg. dir. Roez geweigerd met een brief hierover. Op het dossier Wallenkanten is Dhr. Nijhoff recentelijk vervangen door Dhr.Homan, en Dhr.Leeuw (een van onze onderhandelingspartners indertijd) doet nu weer mee. Fikkers: De mensen moeten niet direct tekenen want dat maakt de verkoper bij verkoop kwetsbaar. Je positie zoals deze nu is, is rianter en beter door de onzekerheid. Het WCG-bestuur ( Dulfer) stelt echter : Bij het tekenen weet je waaraan je toe bent, zeker als er geheel ander beleid komt in de toekomst. Een overeenkomst geeft zekerheid. Per plek staat dan omschreven wat wel en wat niet kan en mag. Vraag: Vallen stenen kades ook onder deze walregeling? Antwoord: Nee.

Sluiting: Om 22:10 sluit de vz. de vergadering na iedereen bedankt te hebben.