Jaarvergadering 2014

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

Jaarvergadering WCG, gehouden op 2 juni 2014

1. Opening en vaststelling van de agenda

Het bestuur mag 15 genodigden verwelkomen. Zij stellen de agenda ongewijzigd vast.

2. Financieel jaarverslag 2013

De kascommissie, bestaande uit Marjon Luitingh en Tonny Horst, heeft het financieel jaarverslag gecontroleerd. Zij geven de aanbeveling om de posten activering en communicatie verder te specificeren, maar hebben geen onregelmatigheden aangetroffen. Met deze constatering wordt het financieel jaarverslag vastgesteld. Voor het komend jaar biedt Paula Mulder zich alvast aan voor de kascommissie. Naar een tweede lid wordt nog gezocht. Het leeuwendeel van de WCG-tegoeden is nog altijd te danken aan de beginperiode met André Hoornstra. Met instemming van de toenmalige wethouder is toen een kapitaal gereserveerd voor juridische procedures met, uitgerekend, de gemeente.

3. Inhoudelijk jaarverslag 2013

In de Woonschepenkrant 2014 zijn op diverse manieren de uitgangspunten en hoofdlijnen van het werkgebied van het WCG gebundeld. Voor de leden is dat verhelderend, maar ook in het overleg met de gemeente helpt het om te beoordelen wanneer het nuttig is om tijd aan een project te besteden. Aan iets concreets als riolering bijvoorbeeld wel, maar met eindeloze en oeverloze projecten als Watergang en Wonen op Water moeten we oppassen.

4. Bestuursverkiezing

Het huidige bestuur (Dirk van Driel, Nico Tiel, Harm Hazelhoff) gaat door tot het voorjaar van 2015. Bij de volgende jaarvergadering, waarschijnlijk in maart of april 2015, zullen er dus leden moeten zijn die het stokje willen overnemen. In de afgelopen periode is het goed mogelijk gebleken om het tijdsbeslag binnen de perken te houden. Op dit ogenblik zijn er nog geen kandidaten voor een bestuursfunctie, maar het is wenselijk dat in het najaar toch enkele nieuwe gezichten alvast kennismaken met de bestuurstaken.

5. Vooruitblik aan de hand van de Woonschepenkrant 2014

Jan Douwes geeft een compliment voor de woonschepenkrant, waarna de voorzitter de behoefte aan nieuw beleid onder de aanwezigen peilt. Vanuit de gemeente kunnen de wensen als volgt worden samengevat: hogere opbrengsten en een fraaier beeld. Uit de vergadering komt voor het WCG een andere lijst van prioriteiten naar voren:

1. opgeheven ligplaatsen (circa 20) herstellen/vervangen

2. meer betrokkenheid bij ontwikkeling “waterkavels” (juridisch drijfzand!) in Meerstad

3. improductieve regels (bijvoorbeeld 5 meter en verwaarlozing) schrappen

4. RIGO-rapport aan Tweede Kamer, met conclusie dat een publiekrechtelijke benadering de voorkeur verdient, onder de aandacht van de wethouder brengen

5. behoud van varende schepen bevorderen

6. Wat verder ter tafel komt / Rondvraag

• Paula Mulder merkt op dat het vorige bestuur formeel niet in mei, maar in oktober is afgetreden.

• De verhoging van de kades langs Winschoterdiep is een goedlopend project.

• In de Woonschepenhaven wordt de 5-meterregel nadrukkelijk getest.

• Over de plaats van de elektriciteitsmeter wordt verschillend gedacht: aan boord, zoals Hans Stok betoogt, of op de wal, zoals Klaas Koetje liever ziet. Hoe dan ook: formeel gezien is de ligplaats de woning, en slimme meters zijn vaak zo dom dat ze teruglevering aan het elektriciteitsnet niet van het geleverde kunnen aftrekken.

• In de Noorderhaven wordt een afwijking van 30% tussen het zelf gemeten en het gefactureerde verbruik gemeld. De eigen meting is met een ouderwetse ronddraaiende meter gedaan en is waarschijnlijk de juiste.

• Eind dit jaar verloopt de ontheffing van het lozingsverbod voor de Noorderhaven, maar de aanleg van de afzuiginstallatie laat nog op zich wachten. Op 16 juni spreekt het bestuur hierover met de gemeente.

• Aan de Oosterhamrikkade komt wellicht betaald parkeren. Woonbootbewoners zien dat bij voorkeur geschieden voordat er nieuwe woningen gebouwd worden.

• Hans Visser vindt dat de horeca meer verantwoordelijkheid moet nemen om overlast te voorkomen. In Amsterdam is een bordje bij de uitgang, waarop wordt gevraagd om rekening te houden met de buren, gebruikelijk.

• E. Wiegers uit zijn verbazing over de willekeur waarmee de gemeente aan het Boterdiep de regels toepast: de een mag zomaar twee arken koppelen tot een veel groter geheel, de ander mag zijn scheepje niet vervangen door iets dat net wat meer ruimte biedt. Eufemistisch gesteld heeft de familie die de arken heeft gekoppeld, een bijzondere relatie met de gemeente.

• In de uitspraak van de Raad van State is het opmerkelijk dat de Raad als hoogste rechtsorgaan een niet-varende tjalk met grote opbouw als “zeilboot” betitelt en dan nog het Bouwbesluit van toepassing verklaart, terwijl de Huisvestingswet juist bepaalt dat woonschepen (laat staan zeilboten) niet onder het Bouwbesluit vallen. Klaas Koetje weet te melden dat Eric Blaauw en advocaten die bij de zaak betrokken zijn, de kwestie bij minister Blok hebben aangekaart. Vooralsnog is het advies om bij verbouwing van een schip de klassieke opvatting van de Huisvestingswet te volgen en geen omgevingsvergunning aan te vragen.

7. Sluiting

Rond 21.45 sluit de voorzitter de vergadering.

Aanwezig waren:

Inger Stevens, Marjon Luitingh, Trix Giebels, Jan Douwes, Klaas Koetje, Simon Bosvelt Hendrik Hulsebos, E. Wiegers, Jaco Belgraver, Tonny Horst, Paula Mulder, Piet Wijma, Martijn Schuitemaker, Hans Visser, Lei Visser, Harm Hazelhoff, Dirk van Driel, Nico Tiel