Houtkachelrook in de Noorderhaven blijft de gemoederen bezig houden

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

15 februari 2020


De discussie over houtrookoverlast door de houtkachels op de schepen in de Noorderhaven is er één zonder begin en zonder eind. In december starten een aantal anonieme buurtbewoners die zich Actiecomité Fijnstofvrije Noorderhaven Groningen noemen de petitie "Fijnstofvrije Noorderhaven in Groningen" die inmiddels 158 keer is ondertekend.

Het Dagblad van het Noorden pikte het onderwerp op en kwam op 1 februari met het artikel "Is houtstoken het nieuwe roken?", gevolgd door een discussieavond en een aardige column van Herman Sandman "Laten we polderen rond de buitenhaard". In deze Sikkom-column uit 2015 wordt de houtkachellucht in de Noorderhaven genoemd als iets dat typisch bij Groningen hoort.

Ondertussen ging Radio Noord op bezoek bij een Noorderhavenbewoonster om haar mening over de problematiek te vragen. Havenbewoner Martijn Versteegh gaf zijn mening op het forum van OOG TV. Beiden zijn hier te horen, respectievelijk te lezen. Noorderhavenbewoner Joost Adriaanse schreef een prima stuk waarin hij alle kanten van de verwarmingsproblematiek van de schepen in de Noorderhaven belicht. Zijn conclusie is globaal dat verantwoord stoken, houtrookfilters en pelletkachels tot een verbetering kunnen leiden.

Op 29 mei 2019 nam de gemeenteraad de motie "Houtrook en onderhoud Noorderhaven" aan. Hierin wordt verzocht te onderzoeken of de bestrijding van fijnstof ook deel uit kan maken van de onderhoudssubsidie voor de woonschepen in de Noorderhaven. Tot dusver is hierover niets meer vernomen, hoogste tijd dus om de gemeente te vragen hoe het er mee staat.