Bewonerbrief geinstalleerde rioolsystemen

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

Beste woonbootbewoner,

bij u is onlangs of enige tijd geleden een riool installatie geïnstalleerd.

Ons is gebleken dat de kwaliteit van de geïnstalleerde installatie niet altijd aan de gewenste nautische eisen voldoet.


Voor alle schepen is het volgende punt het meest dringend!!:

Bedenk VAN TE VOREN wat u gaat doen als de walspanning of onderdelen van het rioolsysteem uitvallen. Een spanningsonderbreking treft iedereen in de wijk, en de energieleverancier zal er alles aan doen om de onderbreking zo snel mogelijk te verhelpen (dit ook i.v.m. claims). Indien er problemen op treden met de riool installatie, bent u op dat moment de enige met een probleem en de garantie bepaling van de installateur bevat GEEN boete clausule op een overschrijding van een of andere reparatietermijn.

Afhankelijk van het soort installatie (of het soort boot) dat u heeft, vragen wij u de installatie te controleren op de volgende punten.

Niet varend schip

  • koppelpunten (stopcontacten en afvoer) mogen NIET uitstekend gemonteerd worden buiten de grootste breedte (bijvoorbeeld gangboord en/of omloop) van uw boot. In het geval uw boot naar de werf moet, kan dit een probleem en risico zijn bij slepen of varen.
  • Warmtelint (tot en met de pomp en voldoende geïsoleerd)
  • Pomp staat vast (dus niet op een rubber matje maar verankerd aan de boot).
  • Flexibele overgang van afvoerleiding (pvc) naar pomp
  • Afsluiter op de afvoer naar buiten.

Varend schip

  • zie boven
  • aanwezigheid en capaciteit vuilwatertank
  • vuilwatertank gefixeerd aangebracht (dus met stalen beugels)
  • voldoende capaciteit omvormer en accu's om rioolpomp te laten werken OF 12 of 24 V-balgpomp om vuilwatertank te vullen en/of lozen
  • schotdoorvoeren waterdicht (niet afkitten).
  • Wanddoorvoer (naar buiten) minimaal 60 cm boven de waterlijn en voorzien van afsluiter.
  • Leidingen gefixeerd opgehangen of bevestigd.

Voor varende schepen die OOK willen gaan varen:

De rioolpomp vraagt dermate veel vermogen dat het niet raadzaam is om deze op een omvormer te laten functioneren. Mocht de omvormer al zwaar genoeg zijn dan zullen accu's een sterk verkorte levensduur hebben met alle overlast en kosten vandien. Tijdens het varen is een 12 of 24 V-pomp voldoende om een vuilwatertank te vullen of rechtstreeks te lozen. De installatie dient dus zo aangesloten te worden dat beide pompen in het afvoersysteem zitten en naar believen kunnen worden in- en uitgeschakeld.

Indien U niet in staat bent om de kwaliteit van de installatie zelf te beoordelen, heeft het WCG het volgende voorstel.

>>>>>>FIXEN<<<<<<<< Indien u contact opneemt via wunderliebe@gmail.com, regelen wij Indien U contact opneemt met XXX (tel: ...) of YYY (tel: ---) regelen wij dat er ieman nad langs komt om de installatie op deugedleijkehd te laten controleren. De controle zal uitgevoerd worden per set van 5. Het kan dus zijn dat het even duurt na de aanmelding voordat de controle wordt uitgevoerd. kunt u voor een bedrag van 50,-- euro (ex BTW) een controle laten uitvoeren. Het resultaat van deze controle zal dan een houvast (geen garantie!!) moeten zijn om de installatie op het juiste kwaliteitsniveau te krijgen. Als veel mensen gebruik maken van deze controlemogelijkheid en er veel onvolkomenheden blijken te zijn, zal het WCG proberen deze kosten te verhalen op de gemeente. >>>>>>>FIXEN<<<<<<<

Indien U het resultaat van dit rapport ook deelt met de contactpersonen van het WCG, zijn wij in staat de voortgang van het op orde krijgen van uw rioolsysteem te bewaken.

Groet, Riool groep WCG