Woonschepenhaven: de treurige stand van zaken

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

30 september 2018


Geachte leden van de gemeenteraad,

Komende woensdag 3 oktober 2018 worden in de commissie Ruimte en Wonen de vragen van de SP en de antwoorden van het college over de nog steeds niet afgeronde revitalisering van de Woonschepenhaven besproken. Naar aanleiding daarvan het volgende.

De revitalisatie van de Woonschepenhaven heeft tot op heden, ruim drie jaar na aanvang nog steeds niet tot een feestelijke afronding geleid. De aannemer is in februari 2017 weggelopen zonder de klus te hebben afgerond. Dit zou volgens de aannemer aan de bewoners gelegen hebben. Het WCG heeft sterke bedenkingen bij de hele gang van zaken en met name de afwezigheid van de gemeente die had moeten ingrijpen als er daadwerkelijk een onwerkbare situatie zou zijn geweest. Het WCG heeft vooral de indruk dat de aannemer een excuus zocht om de klus die enorm was uitgelopen en waarbij meerdere problemen boven water kwamen, voortijdig te verlaten. En daarmee zijn de Woonschepenhaven en alle bewoners aan hun lot overgelaten met een aantal belangrijke gebreken in hun directe woonomgeving en hun primaire voorzieningen zoals gas, water en riolering.

De gemeente heeft informeel erkend dat de aannemer te veel vrijheid heeft gekregen. Zelfs het controleren van de werkzaamheden is aan de aannemer zelf overgelaten. Dat schijnt aan het type aanbesteding te liggen. Het is anders ook niet te verklaren dat de gemeente het geleverde werk heeft geaccepteerd. De gasleiding en het rioleringssysteem zijn niet volgens de normen aangelegd, hetgeen heeft geleid tot overlast en gevaarlijke situaties. Zeker bij de in meerdere appartementen opgesplitste woonboten is dat direct duidelijk: de voorzieningen zijn tenslotte afgestemd op één huishouden per boot. Verder zijn er gevallen bekend waarbij de inhoud van de riolering van de buren bij een andere bewoner in het schip zijn beland. De waterleiding is op een bizarre wijze los in het havenwater gelegd. Het havenwater is deze en eerdere zomers zodanig opgewarmd dat het drinkwater boven de wettelijke 25 graden bij de boten werd afgeleverd, met een legionellabesmetting tot gevolg. Maar dat lag natuurlijk aan de woonbootbewoner zelf volgens de gemeente. Onafhankelijke installateurs hebben de gevaren en gebreken onderschreven, maar willen niet met naam genoemd worden.... De buitendijk zou in overleg met de bewoners worden ingericht maar heeft nu zonder overleg een troosteloos overwoekerd paadje van granulaatafval gekregen. En zo kunnen we helaas nog wel even doorgaan, tot vervelens toe.

Het WCG heeft vorig jaar een rapport op laten stellen door een onafhankelijk bureau dat heel duidelijk is: er zal meer onderzoek verricht moeten worden of de werkzaamheden volgens de specificaties en de veiligheidsvoorschriften zijn uitgevoerd. De gemeente doet tot dusver niets met de bevindingen in het rapport. U vindt het rapport met een korte toelichting via deze link.

Het WCG roept de gemeente dringend op om samen met de bewoners de resterende problemen in de Woonschepenhaven te inventariseren en zo spoedig mogelijk op te lossen.


Vriendelijke groet en graag bereid eventuele vragen te beantwoorden, namens het bestuur,

Dirk van Driel, voorzitter Woonschepencomité Groningen


meer informatie: