Werkgroep Noorderhaven: vragen over het rioleringssysteem en het stroomtarief

Uit Woonschepen Comite Groningen
Versie door NicoTiel (Overleg | bijdragen) op 18 dec 2013 om 10:07

Ga naar: navigatie, zoeken

Het WCG heeft op 15 november in een goed gesprek met de gemeente veel informatie gekregen over een aantal belangrijke ontwikkelingen voor de Noorderhaven. Waarborging van het vrijhavenprincipe door flexibele voorzieningen is het uitgangspunt van het WCG. Flexibiliteit is ook het uitgangspunt voor de gemeente. Lees hier het verslag van dit gesprek.

De uitkomst van het gesprek was voer voor discussie tijdens de bijeenkomst voor Noorderhavenbewoners op 25 november, georganiseerd door de werkgroep Noorderhaven.

Elk schip in de Noorderhaven kan kiezen uit twee rioleringssystemen:

  • IBA (Individuele Behandeling Afvalwater, schip mag vrij lozen nadat het afvalwater door dit systeem is gezuiverd). Bezwaar: installatie neemt vrij veel ruimte in, niet geschikt voor zeilschepen)
  • Systeem met een vuilwatertank.

De gemeente moet vervolgens kiezen uit 2 afvoersystemen.

  • Vacuümsysteem. De tank wordt leeggezogen met een slang vanaf de wal. Bezwaar: nog geen perfect systeem door de gemeente gevonden, probleem met dikke, lange slangen (30 meter) op de wal.
  • Persleidingsysteem. De tank wordt leeggepompt vanuit uit het schip naar een rioolput op de wal. Bezwaar: slang op het schip kan bevriezen, niet bruikbaar in andere havens.

Vragen die tijdens de werkgroepbijeenkomst voorbij kwamen waren:

  • persleidingsysteem:

- wat als mijn buurman zegt: ik wil jouw slang niet over mijn schip hebben liggen?

- lange slangen geven grote kans op bevriezing, mogelijk zelfs breuk en viezigheid.

  • vacuümsysteem:

- wat als je vuilwatertank onder de waterlijn zit en je moeten tijdens het varen je water kwijt? (dit is toegestaan)

- wat als je vervolgens naar een vaste ligplaats met persleidingsysteem gaat?

- zijn een vuilwaterboot of drijvende IBA's echt geen alternatief?

Deze vragen zijn doorgegeven aan de gemeente.

Daarnaast blijven er problemen met de facturering van de elektriciteit en zijn er bezwaren tegen het berekende stroomtarief van €0,35 per kilowattuur. Dit is €0,10 (40%) duurder dan bij een reguliere aansluiting. Een fors verschil dat op kan lopen tot enkele honderden euro's per jaar. Het stroomtarief is zo hoog omdat onder andere de afschrijving van de nutskasten en de kosten van storingen aan de bewoners worden doorberekend.

  • Lees hier hoe het stroomtarief precies is opgebouwd

De gemeente zal half januari een bijeenkomst voor alle Noorderhavenbewoners organiseren. Het WCG heeft de gemeente verzocht de informatie en vragen uit die bijeenkomst te betrekken bij het maken van definitieve keuzes.

De gemeente heeft aangegeven voor die tijd nog een overleg met het WCG (en de werkgroep) te willen hebben. Dit gesprek zal half december plaatsvinden.