Verslag eerste kwartaal 2010

Uit Woonschepen Comite Groningen
Versie door PaulaMulder (Overleg | bijdragen) op 6 mei 2010 om 10:21 (Nieuwe pagina aangemaakt met '=Communicatie met de achterban= Begin 2010 is er veel kritiek geweest op de werkwijze van het bestuur, met name op het afschaffen van de openbare bestuursvergadering…')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Communicatie met de achterban

Begin 2010 is er veel kritiek geweest op de werkwijze van het bestuur, met name op het afschaffen van de openbare bestuursvergaderingen (die reeds weer ingesteld waren, afgewisseld met een thema-avond) en op het niet voldoende rondmailen van alle beschikbare informatie aan alle leden waarvan het mailadres bekend is (dus ook ongevraagd). Bij een aantal leden ontstond het idee dat het bestuur alleen nog danste naar de pijpen van de gemeente Groningen en de zaken verder liet verslonzen. Dit resulteerde in een oproep door een 3 tal leden tot een vergadering op 17 februari in café Peter Pan met als doel het bestuur af te zetten. Op de thema-avond van 17 februari stonden een aantal onderwerpen centraal, waaronder de normen en waarden van het WCG. Er is een flinke discussie gevoerd met de ‘Peter Pan’groep en andere aanwezigen. Uitkomst was dat we allen hetzelfde doel hebben, namelijk de belangen behartigen van de waterbewoners van Groningen. De wijze waarop dit bestuur hiernaar handelt vertrouwt niet iedereen. Op 24 februari ontving het Bestuur vervolgens een open brief waarin een 3 tal eisen werden geformuleerd:

1. De communicatie met de achterban dient dringend en per direct te worden verbeterd, o.a. door het opnieuw instellen van maandelijkse vergaderingen

2. Het overleg met de gemeente aangaande de Visie Diepenring (inclusief de Noorderhaven) wordt gestaakt totdat de gemeente fysiek vervangende ligplaatsen heeft aangelegd.

3. Voor een beter verloop van de aanleg van riolering/IBA moeten nieuwe heldere afspraken worden gemaakt. Na diverse gesprekken, vele e-mails en een bemiddelingspoging werd door de schrijver van de open brief afgezien van het oproepen tot een vervroegde algemene ledenvergadering.

Het bestuur antwoordde de opsteller en de 19 mede ondertekenaars met een schrijven op 15 maart. De eindconclusie van deze brief: “We zijn een te kleine gemeenschap om verdeeld te zijn in meerdere vertegenwoordigers, dus laten we met z’n allen constructief werken aan de toekomst van Groningen, 2e woonschepenstad in Nederland!”

Projecten

Verbeterplan Noorderhaven & Diepenring

In januari presenteerde de gemeente op aandringen van het WCG in twee sessies voor bewoners een voortgangsrapportage van het project over het wonen in de Noorderhaven en de Diepenring. Op 24 februari werd het “Conceptvoorstel Verbeterplan Wonen op het water”, gepubliceerd met het verzoek om commentaar aan het WCG. Het commentaar werd in nauwe samenspraak met de werkgroep Noorderhaven (die ook een eigen reactie binnen het WCG commentaar formuleerden) in twee fases opgesteld en uitgewerkt tot een definitief commentaar. De essentie staat in de eerste alinea : “Het WCG is een vereniging die de belangen behartigt van alle huidige én toekomstige woonschipbewoners in de stad Groningen. In dat verband juichen wij plannen ter verbetering in onze woonvorm van harte toe. Vooral als het gaat om stimulerende maatregelen in plaats van beperkende”. Verder werd door het WCG als allereerste prioriteit gesteld dat beleid wordt gemaakt voor kwantitatief voldoende en kwalitatief gedifferentieerde ligplaatsen voor vaste bewoners én voor varende bewoonde schepen.

Gezien de grote onrust onder de huidige bewoners (het zogenaamde “bestand 15 juni 2009”) van de Noorderhaven werd aangedrongen op duidelijkheid toen per 1 april het slot van de Noorderhaven werd opgeheven. De gemeente bleek gedeeltelijk gevoelig voor de argumenten van het WCG en de huidige bewoners kregen een persoonlijke brief. Onze eerste vraag: “laat de bewoners weten of zij zijn opgenomen in het “bestand 15 juni 2009” werd verwezenlijkt. Onze tweede vraag: “geef aan deze groep terugkeergarantie zonder voorwaarden werd niet overgenomen. Hier houdt men vast aan een overgangsregeling voor mensen die niet aan de figerende VOV voldeden toen zij invoeren. Nieuwe bewoners dienen te voldoen aan de V.O.V. 2006 (authentiek schip, bewoond door de eigenaar) en dit aan te tonen bij de havenmeester. De werkgroep NH heeft een reactie geschreven naar de gemeente, omdat ze het niet mee eens zijn met de vermelding dat huidige bewoners alsnog aan de VOV moeten voldoen. In dezelfde brief van de gemeente wordt aangegeven dat, voor zover het verbeterplan de Noorderhaven betreft, het uitgangspunt zal zijn dat de nieuwe toelatingsregels voor nieuwe bewoners gaan gelden.

Oosterhamrikkanaal

Eind april heeft een groep bewoners een bezwaarschrift ingediend bij de raad van state tegen de nieuwe BOV, in verband met de uitsluiting van het Oosterhamrikkanaal in de nieuwe BOV.

Aansluiting woonschepen op het riool

Naar aanleiding van klachten van bewoners heeft het WCG, op aangeven van de klankbordgroep, om wat duidelijkheid te krijgen over de kwaliteit van de installatie op een aantal schepen, een controle laten uitvoeren door een scheepsinstallateur. Hier zijn zoveel punten uit naar voren gekomen, dat besloten is om een nieuwsbrief aan iedereen te sturen (was onderdeel van de uitnodiging voor de jaarvergadering) met daarin uitgebreide informatie voor zowel schepen die reeds voorzien zijn van een installatie als van schepen die nog aangesloten moeten worden. Daarnaast is geregeld dat iedereen die een extra controle op zijn installatie wil hebben, dit kan krijgen van dezelfde scheepsinstallateur die de grote controle heeft uitgevoerd. De kosten hiervan zijn slechts € 50,- (excl. btw) per schip.

Realisatie ligplaatsen

Vers van de pers is het collegeprogramma 2010-2014 van de PvdA / Groenlinks / SP / D66, waarin aandacht is voor ligplaatsen. Zo wordt het Hoendiep (voormalige Suikerunie) genoemd als zijnde ruimte voor nieuwe ligplaatsen en bij Meerstad moet gekeken worden naar mogelijkheden. Verder geeft het college aan dat er een kritische discussie gevoerd gevoerd moet gaan worden over (afstemming van) vraag en aanbod van ligplaatsen en een systeem van beprijzing.