Stadsontwikkelingsproject Stadshavens een stapje verder

Uit Woonschepen Comite Groningen
Versie door DirkVanDriel (Overleg | bijdragen) op 12 feb 2022 om 17:42

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

20 januari 2022


Langs het Eemskanaal verrijst de komende jaren een nieuw stadsdeel aan het water: Stadshavens. Het wordt een wijk voor iedereen, met koopwoningen, (sociale) huurwoningen en bedrijfsruimten die duurzaam en aardgasvrij worden gebouwd. Ook is er veel aandacht voor groen en de openbare ruimte.

In juni 2021 heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen om bij de plannen na te denken over een Havenkwartier in de Deense Haven (lees meer).

Ook het WCG heeft hierover overleg gehad met de projectleiding.

Deze week ontving het WCG het volgende bericht van de gemeente:

"Afgelopen periode hebben we met u gesproken over de ontwikkeling van Stadhavens. In deze mail delen we graag mooi nieuws: het college van burgemeester en wethouders heeft de voorgenomen de Samenwerkingsovereenkomst (SOK) Stadshavens vastgesteld. Dat is een belangrijke volgende stap in de ontwikkeling van Stadshavens. Als ook de andere partijen het besluitvormingsproces helemaal hebben doorlopen, kunnen we echt van start met de planologische procedure: het omgevingsplan en het milieuonderzoek. Het is onze bedoeling voor de zomer de eerste versie van deze stukken ter inzage te leggen. Daarover zullen we de brede omgeving informeren. Binnenkort zullen we betrokken partijen uitnodigen om bij te praten over Stadshavens. We willen komend voorjaar ook graag starten met de verkenning van de plannen van de Deense Haven een levendig Havenkwartier te maken.

Bij het besluit dat het college van B&W heeft genomen, hoort ook de oprichting van de bv Stadshavens. Voor de ontwikkeling van de openbare ruimte in Stadshavens is ruim 100 miljoen euro nodig. Hier betalen alle partijen aan mee, ook de gemeente draagt bij. Daarnaast heeft de gemeente grond in eigendom, hiervoor is een grondexploitatie opgesteld. Een hele set stukken hierover is naar de gemeenteraad gestuurd voor besluitvorming, omdat de gemeenteraad over de financiën gaat. U vindt deze informatie op stadshavens.groningen.nl.