Overleg Noorderhavenbewoners met de gemeente over functioneren nutsvoorzieningen, verslag

Uit Woonschepen Comite Groningen
Versie door DirkVanDriel (Overleg | bijdragen) op 12 jun 2020 om 11:52

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

17 april 2019


Het WCG werd door de gemeente benaderd voor een overleg over het functioneren van de nutsvoorzieningen in de Noorderhaven. We hebben daarop een aantal betrokken bewoners gevraagd of ze daarbij aanwezig konden zijn, zodoende namens de Noorderhaven: Martijn, Jan, Hillegonda, Tonny, Gerrit. Namens de gemeente Jan Pestoor, Henk van der Velde, alsmede twee werknemers van de uitvoerder, de firma Rusthoven.


Martijn:

Het was wat mij betreft een vruchtbaar overleg. Het plan is om tussen de kast en de deksel (van de huidige kast) een extra laag te zetten met daarin vier (of vijf afhankelijk van of het een kast met krachtstroom is) stroompunten en daarnaast een luikje met de bijbehorende automaten. Het plan is ook om de huidige luikjes in de kademuur weg te halen en de stekkers direct in de walkast te steken (net als vroeger dus) maar dan met vanaf elke walkast een verzonken kabelgoot (met deksel) die onder de tufstenen dekstenen door uitkomt in de kademuur. We hebben geopperd om de stroompunten dieper te verzinken in de kast, om zo meer ruimte voor de kabels te maken, en om er een klepje voor te maken zodat één en ander niet zo in het zicht hangt. Dat leek de gemeente een goed idee.

Verder opperde Hillegonda dat het wellicht handig zou zijn om ook KPN aansluitingen in de walkasten te maken. Jan Pestoor is daar wel voor, want die wilde van de bestaande luikjes in de kade af (en dan moeten de KPN aansluitingen toch ergens heen), maar ik bespeurde wat twijfel bij de andere aanwezigen. Iets met dat de KPN dan in die kast moet kunnen en dat zagen ze geloof ik niet zo zitten.

Verder nog wat gepraat over de storingsgevoeligheid van het afzuigsysteem. Er werd iets geopperd over in ieder geval de bedieningsknoppen op de slang waterdicht te maken. Ik heb nog voorgesteld om een extra set bedieningsknoppen in de kast te maken, zodat je altijd een backup hebt. De gemeente meldde dat ze gemerkt hadden dat het afzuigsysteem een aantal keer was misbruikt voor bilgewater/diesel en dat dat echt wel een groot probleem voor de waterzuivering was, of wij eventueel onze buren daarop wilden aanspreken. Er staat een bilgewaterpomp in de Zuiderhaven en aan het Eemskanaal.

Het schijnt dat de walkasten meer stroomaanslutingen hebben dan er daadwerkelijk doorgetrokken zijn naar de kademuur, dus bij een herindeling van de kasten zouden er ook wat meer stekkers vrij moeten komen.

Verder schijnt (in ieder geval bij de meeste kasten) inmiddels de drinkwatervoorziening goed gescheiden te zijn van de vuilwater ruimte, maar dat heb ik nog niet nagekeken, dat was van de winter gedaan vanwege bevriezingsgevaar (en dus niet vanwege besmettingsgevaar. Maar goed, dicht is dicht).

Er werd vanuit de gemeente beweerd dat het altijd de bedoeling was geweest dat wij als bewoners bij de aardlek-automaten konden komen, maar dat de aannemer het verprutst had. De aannemer beweerde destijds iets anders, maar goed als de gemeente nu beweert dat ze dat altijd al wilden des te beter.

Hillegonda:

Bij inrollen afzuigslang nog vuiligheid uit de slang, drinkwater zit er meteen naast, onfris. Storingsnummer wordt binnen kantoortijden nooit opgenomen, probleem blijkt dat dit nummer niet meer bestaat vanwege weghalen telefoons op bureaus bij gemeente. Lange kabels, aansluitingen soms te ver van de kast. Gemeente wil dit opnieuw bekijken en zien waar dit beter kan door gebruik te maken van andere input stroomkabel. In het systeem is het mogelijk bij vertrek en terugkomst van afstand nieuwe stroomplek aan te wijzen. Vraag van bewoners naar inventarisatie aansluitingen door gemeente.

Gerrit:

Er is ook nog een termijn van realisatie genoemd: gefaseerd, maar zeker klaar binnen ongeveer een half jaar. De gemeente maakt een verslag, daar moeten wij ook even een afschrift van krijgen.