Jaarverslag WCG 2009

Uit Woonschepen Comite Groningen
Versie door PaulaMulder (Overleg | bijdragen) op 6 mei 2010 om 10:19

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Communicatie met de achterban

In de algemene ledenvergadering (ALV) van mei 2009 (jaarvergadering) legde het bestuur een voorstel tot een vernieuwde werkwijze voor in de notitie “Een vernieuwde werkwijze van het WCG, tussen knokken en polderen“, met als doelstelling duidelijk te maken hoe het bestuur dacht te gaan werken. De communicatie werd weliswaar opnieuw tot belangrijk speerpunt van het bestuur verheven zowel met bewoners als extern, te weten met overheden, maar er kwam meer nadruk te liggen op samenwerking met de gemeente Groningen.

Hoewel van de ALV mandaat werd gekregen op het voorgenomen beleid, kwam er al snel kritiek op, met name op het punt van het afschaffen van de maandelijkse openbare bestuursvergaderingen. Hierop werd in augustus besloten om Klaas Koetje toe te voegen aan het bestuur als adviserend lid, en in november werd besloten afwisselend een openbare bestuursvergadering en een thema-avond te organiseren.


Communicatie met de overheid

Alle raadsfracties werden opnieuw uitgenodigd voor overleg, in dit jaar gaven alleen het C.D.A. en de Studentenpartij gehoor aan de uitnodiging. Wel werd veelvuldig informeel met gemeenteraadsleden overlegd. Er vond in het verslagjaar 1 maal formeel overleg plaats met de betrokken wethouders, de watercoördinator en de projectleider van het stadsdeelproject “Diepenring van kade tot kade”. Individuele belangenbehartiging: bewoners kunnen met vragen of problemen naar het WCG bestuur komen. In 2009 werd eenmaal een hoorzitting bijgewoond ter ondersteuning van een bewoner.

De burgemeester Peter Rehwinkel is in het najaar ontvangen in de Noorderhaven. Dit korte bezoek gaf hem een goede indruk van de Noorderhaven en stukje Diepenring. Marjon Luitingh en Tonny Horst waren als afgevaardigde van het WCG bij de wandeling aanwezig.

Er werd intensief deelgenomen in het stadsdeelproject “Verbeterplan Diepenring, van kade tot kade” en in een deel van de 9 bijbehorende deelprojecten (met milieudienst, havenwezen, etc.). Hierin participeerden zowel 5 bestuursleden als leden van de werkgroep Noorderhaven en de werkgroep Diepenring. Twee bestuursleden participeerden bovendien in het stadsdeelproject “Diepenring, van gevel tot gevel”.

Op het haven kantoor werd, door 2 bestuursleden, deelgenomen aan “het overleg scheepvaartbelangen” in de frequentie van eens per 6 weken.

Bij een brainstormsessie over studentenhuisvesting in de stad, is 1 van de bestuursleden aanwezig geweest.

Bestuursactiviteiten

Het bestuur vergaderde 14 maal, waarvan 5 maal openbaar. Voor de bewoners werden verder naast de jaarvergadering in mei, 2 thema-avonden georganiseerd die werden aangevuld met een huishoudelijk deel over beleidszaken en lopende zaken.

De onderwerpen van de thema-avonden waren :

  • het voorgenomen Bestemmingsplan Openbaar Vaarwater (B.O.V.)op 24 juni, en
  • de Invoering Nieuwe Binnenvaartwet en C.V.O (certificering) op 23 september.

Het WCG heeft na overleg met de achterban op de thema-avond uitgebreid ingesproken en schriftelijk gereageerd op de inhoud van de B.O.V.

Projecten

Lentekriebels

Op 25 april 2009 was de schoonmaakactie in de Diepenring. Zo’n 15 bewoners hadden zich verzameld op de bewuste zaterdag. Behangen met petjes, sjerpen, handschoenen, schepnetjes en grijpertjes, kon men goed in actie komen. Het enthousiasme van de deelnemers was zo groot, dat andere bewoners spontaan aanhaakt en mee gingen helpen. De Rhodina kon al het vuil zelfs niet eens aan. Wethouder Jannie Visscher kwam aan het eind van de middag met Knols Koek en ze was erg tevreden over het resultaat

Verbeterplan Noorderhaven & Diepenring

In 9 deelprojecten is gewerkt in werkgroepen aan de opgave om tot een verbeterplan te komen. Het is een zeer intensief traject voor alle betrokkenen. Eind 2009 was de planning gemaakt voor 2 bewoners avonden (deze vonden plaats in februari 2010) om iedereen in te lichten van de stand van zaken van de NH en de DR.

Diepenring, parels en de ketting

Ook voor het deel Gevel – Gevel van de Diepenring en Noorderhaven is een verbeterplan opgesteld. Het plan dat eind 2009 gepresenteerd is, bevatte een voorstel voor een nieuwe indeling van de stoep, fietspad, rijbaan en stoep langs het water. Hierbij zijn alle parkeerplaatsen geschrapt. Dit bracht bij de bewoners flinke reuring teweeg. Het WCG heeft bezwaar ingediend tegen het feit dat in het plan terrassen op het water zijn opgenomen, die ten koste gaan van ligplaatsen. Het College heeft het plan vastgesteld, van de inspraakavonden om bezwaar aan te tekenen tegen het verdwijnen van de ligplaatsen is stevig gebruik van gemaakt.

Oosterhamrikkanaal

Het voortslepende proces is in 2009 een stuk verder gekomen. Op 30 september 2009 is voor het gebied tussen de Zaagmuldersbrug en het van Starkenborghkanaal het bestemmingsplan Waterrand Oosterparkwijk door de Groninger gemeenteraad vastgesteld. Hierin is het gebruik van de wal beschreven.

De nieuwe BOV (Bestemming Openbaar Vaarwater) heeft het doel om te voorzien in een duidelijke en eenduidige regeling voor àlle woonschepen binnen de gemeente Groningen. Hierin wordt voor het Oosterhamrikkanaal een uitzondering gemaakt. De inrichting van de oever wordt overgelaten aan het project Waterrand Oosterparkwijk. Tegen de nieuwe BOV en deze uitsluiting heeft zowel het WCG bezwaar ingediend als een groep bewoners.

Tram

Bij de plannen voor het aanleggen van tram tracé 1, liggen 5 schepen in de weg volgens de gemeente. Met de bewoners hiervan zijn gesprekken gevoerd en worden oplossingen bedacht. Een aantal bewoners wil op kort termijn duidelijkheid. Het is nog niet definitief dat de tram doorgaat, maar acties om de schepen uit te kopen zijn wel reeds in gang gezet. Het WCG heeft hier een bezwaar tegen in gediend.

Aansluiting woonschepen op het riool

In het kader van Europese en landelijke wetgeving mogen woonschepen niet langer ongezuiverd lozen. Met de gemeente zijn afspraken gemaakt over de sanering van afvalwaterlozing van woonschepen. Voor circa 400 woonschepen(exclusief woonschepenhaven), waarvan circa 50 regelmatig varende schepen neemt de gemeente de financiering van het hele proces voor haar rekening. Over de Noorderhaven is nog steeds geen positief besluit door de gemeente genomen. Het WCG participeerde met een bestuurslid en een bewoner in de klankbordgroep over de rioolaanleg bij de woonschepen. Aan het eind van het verslagjaar werd duidelijk dat de kwaliteit van de voorzieningen op een deel van de schepen sterk te wensen overlaat.

Realisatie ligplaatsen

De realisatie van ligplaatsen is een langlopend dossier. Het WCG ijvert nu al een decennium voor realisatie van de overeengekomen uitbreidingsplannen. De eerste ligplaatsen aan de UT Delfiaweg zijn in 2009 uitgeven.