In memoriam Martijn Schuitemaker

Uit Woonschepen Comite Groningen
Versie door NicoTiel (Overleg | bijdragen) op 8 dec 2023 om 14:14

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

In Memoriam Martijn

Op donderdag 30 november in de avond kregen wij het bericht dat Martijn Schuitemaker was overleden. Wij zijn door dit bericht diep geschokt. Martijn is voor de bootbewoners in Groningen een markant en belangrijk mens geweest. Hij woonde met de Windekind (later herdoopt tot Union IV) in de Noorderhaven in de jaren negentig van de vorige eeuw. Ik herinner me de maandelijkse feesten in het ruim van dit schip waar veel en diepgaand werd gesproken over scheepszaken en over de relatie met het Groninger ambtenarenapparaat en de Groninger bestuurders.

Martijn was een stevige persoonlijkheid, intelligent, humoristisch, een doorzetter en bovenal een ideeënrijk mens. In de beginjaren van deze eeuw droeg Martijn als onbezoldigd ambtenaar op het “Zuiderdiep” bij aan de realisering van het beleidsdocument Watergang dat in 1999 door de gemeenteraad was aangenomen. Hij behoedde in die rol menig ambtenaar voor miskleunen en zaaide zijn brede kennis over schepen en varen in de ambtelijke gelederen uit. Desondanks kwam er weinig terecht van Watergang omdat er te weinig geld voor de uitvoering was gereserveerd.

Met het mega-evenement Groninger Welvaart in de zomer van 2005 legden Martijn en Martine, zijn toenmalige partner, ook de basis voor het tegenwoordige Winterwelvaart. Wie had kunnen bevroeden dat dit zo'n belangrijk evenement voor Stad en Ommeland zou worden? Zijn laatste wapenfeit is de realisatie van de “carrouselhaven” met zes tijdelijke ligplaatsen voor oude schepen in wat nu de Historische Haven Hoogkerk is gaan heten. Na jaren onverdroten trekken en sleuren vond de opening op 23 april 2022 geregisseerd vanaf het dek van de Union IV plaats. Dit schip is met niet aflatende inspanningen door Martijn in monumentale staat hersteld. Martijn stond pal voor het behoud van ons erfgoed en hij wist als geen ander dat ligplaatsen noodzakelijk zijn om de liefde van het publiek voor dit soort schepen te behouden en de belangrijke rol die schepen in de economische ontwikkeling hebben gespeeld te tonen. Wij gaan Martijn vreselijk missen, en wensen zijn nabije vrienden en bekenden kracht bij het verwerken van dit grote verlies.


Jan Douwes,

namens het Platform WaterBewoners Groningen, voorheen WCG