Huurder woonboot heeft geen huurbescherming

Uit Woonschepen Comite Groningen
Versie door DirkVanDriel (Overleg | bijdragen) op 1 jun 2022 om 19:13

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

ingezonden stuk - auteur: Klaas Koetje


"Het WCG wil bij deze huurders van woonboten nogmaals waarschuwen dat voor woonboten geen huurbescherming geldt en dat ook geen aanspraak gemaakt kan worden op huurtoeslag.

Directe aanleiding voor de waarschuwing is een recent te huur aangeboden woonboot in het Verbindingskanaal waar maar liefst € 1295,== huur per maand voor gevraagd wordt. Voor gas, licht en water moet een voorschot van € 200,== per maand worden betaald. De huurprijs is hoog en lijkt het gevolg van de huidige krapte op de woningmarkt. Ook bij te koop aangeboden woonboten worden forse prijsstijgingen gezien die de ontwikkelingen volgen op de huizenmarkt.

Adverteerder Maxx zegt bij navraag op de hoogte te zijn dat woonboten niet onder huurbescherming vallen. Volgens een woordvoerster is dat algemeen bekend. Maxx vindt het niet nodig dat expliciet te melden bij de advertentie. De ervaring van het WCG leert dat huurders van woonboten dat niet weten. Huurders zijn dus minder goed beschermd tegen misbruik of wettelijk geregelde verantwoordelijkheden omtrent bijvoorbeeld onderhoud, vaststelling van de huur of toegestane huurverhogingen. Dit heeft er in het verleden onder andere toe geleid dat een beruchte bootjesmelker in Groningen al eens door de SP-jongeren tot huisjesmelker van het jaar is gekozen.

De afgelopen jaren lijkt het aantal verhuurde woonboten fors toegenomen. Was rond 2010 ongeveer 30 procent van de woonboten verhuurd, de indruk bestaat dat dat nu richting de 50 procent gaat. Het WCG beschikt momenteel niet over exacte cijfers. Doordat veel huurprijzen net binnen de grens voor de huurtoeslag blijven en veel huurders niet op de hoogte zijn van de wettelijke regelingen, is het al voorgekomen dat mensen ten onrechte verkregen huurtoeslagen moesten terugbetalen.

Hoewel het WCG niet per se tegen de verhuur van woonboten is, maakt de vereniging zich wel zorgen over de rechtspositie van de huurders, Bovendien is gebleken dat verhuur doorgaans niet bijdraagt aan de staat van onderhoud. Het verloop onder huurders is hoog valt op diverse verhuurde woonboten waar te nemen hetgeen ook zijn weerslag lijkt te hebben op betrokkenheid van de gebruikers en de eigenaren bij de woonvorm.

Verhuur in de gemeente Groningen is alleen toegestaan bij woonboten met een ligplaatsvergunning. Woonboten in de Noorderhaven mogen niet verhuurd worden maar enkel worden bewoond door de eigenaar.

Eerdere informatie: https://www.woonschepencomite-groningen.nl/index.php/Huurders_van_woonboten_krijgen_geen_huurbescherming "