Algeheel vaarverbod en waarschuwing voor nog hogere waterstand

Uit Woonschepen Comite Groningen
Versie door DirkVanDriel (Overleg | bijdragen) op 7 mrt 2022 om 07:10

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Update 22 februari 2022

Door een aantal gunstige omstandigheden bleef de hoogste waterstand beperkt tot 98 cm boven NAP (7.00 uur, meetlocatie Slochtersluis boven). Gisteren verwachtte de gemeente Groningen nog een waterstand van 115 cm boven NAP. Voor zover bekend hebben zich geen noemenswaardige problemen voorgedaan en zal het waterpeil vanaf nu verder dalen naar gemiddelde waarden. De gemeentelijke havendienst geeft aan dat het vaarverbod vanaf woensdag niet meer van kracht is.

Het Groninger Museum meldde een hogere waterstand van 108 cm boven NAP, hetgeen waarschijnlijk het gevolg is van stuwing ten opzichte van meetlocatie Slochtersluis.

De actuele waterstand van het Eemskanaal (en in principe dus ook van de stad Groningen minus Hoendiep, Oosterhamrik en Boterdiep) is te vinden op deze kaart van Rijkswaterstaat, meetlocatie: Slochtersluis boven


21 februari 2022

Het is raadzaam om goed in de gaten te houden wat de hoge waterstand betekent voor de wijze waarop uw woonboot is afgemeerd.

Doordat er onvoldoende gespuid kan worden kan het waterpeil in de diepen nog verder stijgen en wel met zo'n 30 centimeter ten opzichte van het actuele waterpeil, dat om 14.20 (vandaag) 82 cm boven NAP aangaf.

De hoogste waterstand van circa 115 cm boven NAP wordt morgenochtend verwacht rond 9.00 en hangt onder meer af van hoeveel neerslag er nog valt en hoeveel er daadwerkelijk gespuid kan worden.

Let vooral goed op dat nutsvoorzieningen (water, gas en electriciteit) voldoende ruimte hebben om mee te bewegen en dat kabels en touwen niet te strak komen te staan.

Van de havendienst ontvingen we dit scheepvaartbericht waarin een algeheel vaarverbod is afgekondigd voor de diepen en kanalen in de stad vanaf vanavond 21.00. Het vaarverbod geldt tot nader bericht.