Beleidsnotitie WCG: verschil tussen versies
Regel 9: | Regel 9: | ||
Omdat we voor de uitvoering van ons beleid het mandaat nodig hebben van de achterban willen we dit jaar ook zeer duidelijk onze werkwijze ter discussie stellen. | Omdat we voor de uitvoering van ons beleid het mandaat nodig hebben van de achterban willen we dit jaar ook zeer duidelijk onze werkwijze ter discussie stellen. | ||
− | ''Doelen''' | + | '''Doelen''' |
‘Waar staat het WCG voor, waar gaat het WCG voor’? | ‘Waar staat het WCG voor, waar gaat het WCG voor’? |
Huidige versie van 4 jun 2010 om 23:15
Doelen, uitvoering & werkwijze van het WCG-bestuur Als vervolg op “tussen knokken en polderen” ALV juli 2010
Inleiding: de doelen en de werkwijze
Het afgelopen jaar is veel kritiek geweest op de werkwijze van het WCG-bestuur. Hoewel deze kritiek dus niet over de te bereiken doelen ging, beginnen we deze notitie voor de duidelijkheid toch opnieuw met de doelen die we ons stellen. Deze zijn op hoofdlijnen ongewijzigd. Omdat we voor de uitvoering van ons beleid het mandaat nodig hebben van de achterban willen we dit jaar ook zeer duidelijk onze werkwijze ter discussie stellen.
Doelen
‘Waar staat het WCG voor, waar gaat het WCG voor’? In de statuten vinden we onze basis, de principes waar niet aan te tornen valt:
- De doelgroep:
Bewoners (en de toekomstige bewoners) van woonschepen in de gemeente Groningen en naaste omgeving
- De doelstelling:
Bevorderen van een zo gunstig mogelijk woon- en leefklimaat in de openbare wateren van de gemeente Groningen en naaste omgeving ten behoeve van de doelgroep
- Dit wil het WCG bereiken door:
Onder andere het behartigen van de algemene belangen van de doelgroep, het informeren van de doelgroep omtrent zaken die de openbare wateren betreffen, het bevorderen van de inspraak en betrokkenheid van de doelgroep en het stimuleren en zorgdragen voor de totstandkoming van goede voorzieningen op sociaal, economisch en maatschappelijk terrein ten behoeve van de doelgroep. Tot zover de statuten.
Actuele doelen'
Momenteel spelen er in de gemeente Groningen plannen die onze doelstellingen toespitsen op 3 hoofdzaken:
1. De gemeente dient het aantal vaste ligplaatsen 434 (+ 9) op peil te brengen en zo mogelijk uit te breiden. 2. Het handhaven van een vrijhaven voor tenminste 65 varende, bewoonde schepen. 3. Schrappen van het authenticiteitscriterium. Vrije scheepstypenkeuze in de woonvorm.
Onmiddellijk gevolgd door 4. Deugdelijke aanleg van riolering en externe, deskundige controle van de geplaatste installaties. 5. Kritische becommentariëring en advisering bij de ontwikkelingen van de verbeterplannen voor de Noorderhaven & Diepenring. 6.Verbetering van de communicatie met de achterban én het meer daadwerkelijk betrekken van bewoners bij lopende zaken.
Uitvoering
Dagelijks bestuur (DB)voorzitter, secretaris, penningmeester Algemeen bestuur (AB)DB + overige bestuursledenleden Werkgroepen bewoners + minimaal 1 bestuurslid
1. Voor de leden is er één keer per maand uitgezonderd de zomervakantie, een bijeenkomst waarbij minimaal 2 bestuursleden aanwezig zijn. Op deze bijeenkomst kan men op de hoogte komen van de stand van zaken m.b.t. de lopende zaken, aanvullingen geven of anderszins onderwerpen bespreken. Daarnaast zullen ook specifieke thema’s besproken worden, waarbij deskundigen betrokken kunnen worden die bv een presentatie geven. 2. Het algemeen bestuur vergadert 1 keer per maand met uitzondering van de zomervakantie. Het dagelijks bestuur staat in nauw contact met de werkgroepen doordat 1 van de bestuursleden zitting heeft in de werkgroepen. Leden zijn als toehoorder welkom op de bestuursvergaderingen. Deze worden aangekondigd via de website.
Voor de komende periode denken we aan de volgende zaken te werken: 1. Algemene zaken en communicatie achterban (Klaas/DB) 2. Communicatie met de politiek & pers (Klaas/DB) 3. Noorderhaven: werkgroep (Ed) 4. Riool & technische zaken: klankbord groep, (Gert-Jan) 5. Diepenring en tram: werkgroep (bestuur: Paula/Bea) 6. V.O.V. & ligplaatsen: werkgroep (bestuur: Albertien) 7. Individuele belangenbehartiging & juridische zaken (Klaas) 8. Gebruiksovereenkomst wallenkanten (Kees) Tussen haakjes de voorlopige taakverdeling binnen het bestuur. Alleen met voldoende hands aan dek kunnen we goede zaken doen. Hiervoor zijn meer mensen nodig in de werkgroepen. Leden kunnen zich aanmelden voor de werkgroepen. Het bestuur zal leden benaderen. De werkgroepen hebben een adviserende rol naar het bestuur. Het bestuur beoordeelt de adviezen ten opzichte van de algemene doelstellingen en het overstijgende belang.
Verantwoording afleggen én mandaat krijgen De algemene ledenvergadering van het WCG dient ervoor om verantwoording af te leggen door het bestuur aan de leden en om vervolgens mandaat te vragen voor het uit te voeren beleid. Leden kunnen zaken aandragen die zij opgenomen willen zien in het beleid en bij voldoende steun door het bestuur uitgevoerd zal worden. Natuurlijk moet het bestuur ook tijdens het lopende jaar (waarvoor mandaat is verkregen) open staan voor goede raad en voor kritiek. Zowel het bestuur als mensen die participeren in werkgroepen doen dit om de woonvorm te verbeteren ten behoeve van de leden. Deze inzet is met inachtneming van wat redelijkerwijs aan beschikbare tijd mogelijk is.
Werkwijze
Informatievoorziening en communicatie met de achterban
Het bestuur wenst alle bewoners van schepen transparant en volledig open over WCG-zaken te informeren. Mensen kunnen zich melden om per e-mail op de hoogte te worden gehouden. Tevens wordt alle relevante informatie op een vrij toegankelijke website gepubliceerd. Via onregelmatig verschijnende nieuwsbrieven worden mensen zonder internet en e-mail op de hoogte gehouden van lopende zaken. De nieuwsbrieven worden onder alle leden verspreid.
Er is een aantal vaste momenten van schriftelijk contact met de achterban, waarbij up to date informatie wordt verstrekt:
- Iedereen ontvangt jaarlijks een uitnodiging in de brievenbus voor de jaarvergadering (voor 1 juli, meestal in mei) waarin het bestuur verantwoording aflegt voor het afgelopen jaar en mandaat vraagt voor de beleidsuitvoering van het volgende jaar.
- De woonschepenkrant wordt jaarlijks rondom de jaarwisseling rondgebracht.
- De besluitenlijsten van DB en AB vergaderingen worden op de website geplaatst
- De maillijst wordt aangeschreven als er nieuwe berichten op de website geplaatst zijn. Voor het overige geldt dat alle digitale informatie uitsluitend OP VERZOEK verstrekt wordt.
Naast deze schriftelijke communicatie is er natuurlijk gerichte persoonlijke communicatie met bewoners, bijvoorbeeld betreffende zaken die in hun kanaalvak spelen.
Communicatie met de overheid
- De politiek
Met de wethouders die wonen op het water in portefeuille hebben wordt gestreefd naar een structureel overleg van 2 keer per jaar. In geval noodzakelijk zal vaker contact gezocht worden. Met de fractiewoordvoerders van de politieke partijen zal naast een regelmatig contact ook contact gemaakt worden rond onderwerpen die in de gemeenteraad aan de orde komen en het wonen op het water direct of indirect tot onderwerp hebben.
In het overleg met de wethouders (2009) werd aan het WCG voorgesteld om een convenant te sluiten tussen B&W en het WCG, naar analogie van de convenanten met wijkverenigingen. Ook in de subsidieregelingen van de gemeente wordt het WCG beschouwd als wijkvereniging. Hoewel het vorige convenant niet of nauwelijks tot uitvoering is gebracht, zal het WCG het nieuwe convenant ondertekenen.
- Ambtelijk overleg
Het WCG-bestuur kiest er voor om projecten die de woongroep betreffen kritisch te begeleiden. Momenteel betreft het onder anderen het project “van kade tot kade” over de Noorderhaven en Diepenring. Hierin doet ook de werkgroep Noorderhaven mee. Daarnaast is zitting genomen in de klankbordgroep riool. Regelmatig wordt contact onderhouden met ambtenaren om in een vroegtijdig stadium op de hoogte te zijn van planontwikkeling en ambtenaren voor te lichten over de specifieke aspecten van het wonen op het water.
- Collega belangenverenigingen
Gezamenlijk met de HZG, het Watersportverbond en de Schuttevaer wordt 1 keer per 6 weken geparticipeerd in het Scheepvaartbelangenoverleg met de havendienst, Provincie en KLPD.