Streep door mal plan, nieuwe Kattenbrug wordt toch een vaste brug

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

28 maart 2018


Soms wordt een gemeentelijk plan tegengehouden als de gekkigheid ervan maar goed wordt uitgelegd. Dat bleek vandaag tijdens de gemeenteraadsvergadering over het malle plan om de nieuwe Kattenbrug beweegbaar te maken. Het WCG heeft in deze kwestie voor de uitleg gezorgd.

Voor de duidelijkheid: het WCG is per definitie voor beweegbare bruggen, maar in dit geval kan minstens een miljoen euro echt beter besteed worden. Bijvoorbeeld voor het aanleggen van vervangende ligplaatsen voor woonboten. Nog los van het feit dat de woonbootbewoners van de Diepenring niet zitten te wachten op een "staande mastroute" die strandt bij de Ebbingebrug.


Kattenbrug 3.jpg


WCG-voorzitter Dirk van Driel heeft de meeste raadsleden even kort benaderd met deze email (met de nodige respons tot gevolg):

"De brug is in het huidige ontwerp uitermate kostbaar. De bascule-kelder, het draaimechanisme, alles wordt nu al gebouwd (ontwerp). Alleen de slagbomen en de aandrijving ontbreken nog. Dit kost miljoenen meer dan een eenvoudige vaste brug. Miljoenen die in het kader van de Watervisie veel beter besteed kunnen worden. Daarnaast is de geluidsbelasting door een beweegbare stalen brug doorgaans vele malen hoger dan die van een eenvoudig betonnen exemplaar. Het lijkt ons niet meer dan redelijk dat het college met een objectieve prijsvergelijking komt.

Het gaat over een brug waar elke paar minuten een bus over heen moet kunnen en dat laat zich slecht rijmen met de "staande mastroute" waarover verkeerswethouder De Rook sprak tijdens de commissievergadering. Bovendien zal eerst nog de brede betonnen Steentilbrug beweegbaar gemaakt moeten worden en de route eindigt dan al snel bij café de Toeter, daar zullen de schepen moeten keren. Bizar. Daar is geen ruimte voor. Of gaan we op termijn ook de monumentale Boteringeboog beweegbaar maken :) ?

No regret-beleid ? Integendeel: spijt van weggegooide miljoenen die veel beter besteed kunnen worden."

Het informatiepaneel dat thans bij de locatie van de toekomstige Kattenbrug is geplaatst geeft een compleet ander beeld dan het ontwerp dat nu in de gemeenteraad is besproken en waarvan het wegdek in principe beweegbaar is. Hieronder het besproken ontwerp en daaronder het actuele beeld op het informatiepaneel. Inderdaad: het uiteindelijke ontwerp kan afwijken van deze afbeelding... En het moet in 2019 klaar zijn ?


Kattenbrug 1.jpg

2018 Ontwerp Kattenbrug.jpg


  • Actuele informatiepaneel

2018-04-03 Impressie Kattenbrug op billboard.jpg


  • Update juni 2018: de meest recente (definitieve?) impressie van de niet beweegbare brug

Kattenbrug juni 2018.jpg