Riool Noorderhaven: Opstarten

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

Halverwege 2011 is er een start overleg geweest waaraan deelgenomen is door de gemeente, het WCG en Oranjewoud. Bij dit overleg hebben de verschillende partijen aangegeven hoe zij de sanering van de Noorderhaven graag vormgegeven wilden zien. Op dat moment lag er al een startnotitie van Oranjewoud op tafel met een opsomming van verschillende methodes. Het WCG heeft zich bij dit overleg wederom sterk gemaakt voor het opnemen van alternatieve riooltechnieken zoals IBA en droogtoilet. Ook is aangegeven dat iedere oplossing waarbij de bewoner elke week een tank leeg moet zuigen, op uitvoeringsproblemen gaat stuiten. Ook is aangegeven dat iedere oplossing waarbij een vuilwatertank opgenomen is, voorzien moet zijn van een overloopbeveiliging.

Vlot na dit startoverleg, heeft het WCG een voorlichtings bijeenkomst gehouden voor de bewoners van de Noorderhaven. Hierin is vooral naar voren gekomen dat de bewoners tempo willen zien. Vanuit de bewoners wordt dan ook aangedrongen op een snelle inventarisatie van de mogelijkheden op de schepen en de wensen van de bewoners. Vanuit de politiek (Frank de Vries, PvdA) is de wenselijkheid van enig tempo tevens onderstreept. Op 30 november liet De Vries het bestuur tijdens een overleg weten dat hij ook vindt dat de sanering van de schepen aangepakt kan worden en dat de werkzaamheden aan de wal best later kunnen. Waarschijnlijk heeft zijn uitspraak niet meer de opsteller bereikt van de Beleidsnotitie Afvalwater Noorderhaven.

Begin december 2011 is er het concept 'Beleidsnotitie Afvalwater Noorderhaven' op tafel gekomen. Vanuit het standpunt van het WCG is het een enigzins teleurstellende notitie. Samenvattend:

  • er wordt pas begonnen met de sanering in 2013.
  • Rioolsanering is gekoppeld aan de beleidsnotitie 'Wonen op het Water voor de Diepenring en Noorderhaven'
  • bij de voorkeuroplossing (vuilwatertank met afzuig installatie op de wal) wordt niet gerept over overloopbeveiliging.
  • een IBA wordt als '2e rangs oplossing' gezien en alleen geaccepteerd indien de voorkeursoplossing niet te realiseren valt
  • het realiseren van een IBA mag alleen als 'zelfwerkzaamheid'. Dit betekent een maximum budget van 6000,-- ex BTW. (tijdens fase 2 aantoonbaar te weinig)
  • rioolsanering Noorderhaven wordt niet gelijk behandeld ten opzichte van saneringen in eerdere fases

22 december gaat het WCG met de gemeente om tafel om dit voorstel te bespreken. Wij zullen inzetten op het corrigeren van de tegenvallende onderdelen en herinneren aan de uitspraken van de wethouder.