Inspectie aardgasslang noodzakelijk

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken
Gasslang.JPG
Gasslangbreuk.JPG

Sinds begin jaren negentig zijn veel woonboten met een speciale versterkte gasslang (vaak hydrauliekslang) aangesloten op het aardgasnet. Deze speciale slangen wekken de indruk onverslijtbaar te zijn maar dat is niet het geval. Onlangs brak bij een verbouwing van een woonark een slang doormidden (zie foto's). De indruk bestaat dat na ruim twintig jaar de eerste gasslangen aan vervanging toe zijn.

Hoewel de slijtage wellicht niet overal tot dit soort ernstige breuken zal leiden, moet toch rekening gehouden worden met gevaarlijke situaties. Bij oudere slangen is te zien dat de zwarte mantel bros wordt. Of dat in eerste instantie tot (kleinere) lekkages leidt, is nog niet gemeld. Vervolgens kan de wapening worden aangetast zoals uit de foto blijkt. Vertrouwt u de slang niet dan is het raadzaam deze te laten testen. Dat kan oa. bij Integron Aandrijftechniek aan de Duinkerkenstraat ( https://www.integrongroup.nl/ ) en De Boer industrietechniek (https://www.deboerit.nl) aan de Jeverweg.

Huurders van woonboten moeten met het volgende rekening houden: Er zijn geen huurbeschermende maatregelen voor huurders zodat een verhuurder de kosten zou kunnen proberen af te wentelen. Aangezien een gasslang in principe vele jaren (minstens 10) meegaat, zou de verhuurder voor tijdige vervanging moeten zorgen.

Dat bij aankoop van een woonboot enige aandacht aan de aardgasslang moet worden besteed, spreekt voor zich.

(Foto's: Erik Smidt)