Eigenaar/bewoner nu zelf verantwoordelijk voor rioolinstallatie, informatie en tips

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken
  • september 2014


Nu voor de meeste bewoners na 3 jaar de gemeentelijke onderhoudsgarantie voor rioolinstallaties is verstreken zal men bij storingen of verstoppingen zelf een bedrijf moeten inschakelen.

Anton Riezebos heeft voor de gemeente de afgelopen jaren het onderhoud gedaan van de rioolinstallaties aan boord van bijna alle woonschepen in Groningen. Ook de rioolputten op de wal zijn in onderhoud bij Riezebos, in opdracht van de gemeente en dat blijft zo. Hierdoor is hij regelmatig in Groningen, meestal 1 of 2 dagen per week. Als hij al in Groningen is rekent hij geen voorrijkosten wanneer je hem voor een rioolprobleem laat komen. Als hij speciaal uit Genemuiden (Overijssel) moet komen voor een storing, dan rekent hij €110,- voorrijkosten.

Jaarlijkse servicebeurt.

Riezebos biedt aan om voor €70,- (all in) jaarlijks de HOMA rioolpomp een servicebeurt te geven. Met speciale apparatuur kan hij een aantal gegevens van de pomp uitlezen (draaiuren, storingen, etc.). Hierna wordt de pomp gereset. Eenvoudige handelingen als ontluchten of een onderdeel schoonmaken zijn bij deze service inbegrepen. Als er echt een probleem geconstateerd wordt kan hij dat meestal ter plaatse oplossen, maar dan komen er wel extra kosten bij. Hierover zal hij de bewoner eerst informeren. Als er andere problemen met de rioolinstallatie zijn, dan kunnen daar ook extra kosten aan verbonden zijn.

Is een jaarlijkse servicebeurt nodig  ?

De fabrikant van de rioolpomp, HOMA, vindt van wel. De verzekeringsexpert die wij gesproken hebben zei dat het geen verzekeringseis is, maar dat het wel verstandig is om, net als bij alle installaties, jaarlijks onderhoud uit te voeren.

Kunnen anderen deze servicebeurt uitvoeren ?

Als ze over de juiste apparatuur beschikken wel. Een andere mogelijkheid is dat de pomp wordt gedemonteerd en opgestuurd naar HOMA voor een uitgebreide servicebeurt. Maar dit gebeurt eigenlijk alleen als de pomp echt kapot is en dat schijnt zelden voor te komen. Bij normaal gebruik en onderhoud zal de pomp zeker 10 tot 15 jaar mee gaan, aldus HOMA. Een nieuwe pomp kost circa €1100,- en de bijbehorende besturingskast circa €400,- (bedragen exclusief BTW).

Conclusie:

De jaarlijkse servicebeurt door Riezebos is aan te bevelen en €70,- is heel redelijk. Deze aanbeveling wordt ondersteund door HOMA waarmee Riezebos een goed contact heeft.

Andere bedrijven die je kunt inschakelen.

We hebben een paar lokale bedrijven benaderd die gespecialiseerd zijn in scheepstechniek en ook rioolinstallaties op schepen hebben aangelegd en onderhouden. Deze rekenen geen voorrijkosten, maar zijn alleen beschikbaar tijdens reguliere werktijden en als ze op dat moment tijd hebben. Dus als je een probleem hebt kun je ook een van de volgende specialisten benaderen:

We raden iedereen beslist aan om bij rioleringsproblemen iemand in te schakelen die thuis is in scheepstechniek: een rioolinstallatie op een schip verschilt wezenlijk van de riolering in een huis. Pompen, tanks, vorstbescherming, keerkleppen en geurdichte slangen zijn zaken die je in een gemiddeld huis niet tegenkomt.

  • Het WCG wordt graag op de hoogte gehouden van ervaringen en problemen met de rioolinstallatie: woonschepencomite.groningen@gmail.com