Brief wijziging VOV 22-12-2010

Uit Woonschepen Comite Groningen
(Doorverwezen vanaf Brief wijziging VOV 21-12-2010)
Ga naar: navigatie, zoeken

Woonschepencomité Groningen Postbus 1130 9701 BC Groningen


Datum: 22 december 2010

Betreft: Voorstel tot wijziging VOV

Geachte heer Leeuw,

In antwoord op uw vraag in het gesprek op 21 december 2010, hetgeen nog eens per e-mail aan ons is gericht hierbij ons antwoord.

U vroeg ons of wij “kunnen leven met” één aanpassing in de Verordening Openbaar Vaarwater aangaande aansluiten van woonschepen in de commerciële kamerverhuur op het riool. Het antwoord op die vraag luidt bevestigend, maar het gestelde in uw mail dd. 21 december jl. met bijlage is van een andere orde en gaat ons veel te ver. Conform ons adviesrecht vastgelegd in het convenant tussen gemeentebestuur en WCG geven wij hierop dan ook een negatief advies.

Wij stellen er prijs op om het volgende onder uw aandacht te brengen.

De huidige Verordening Openbaar Vaarwater stamt uit 2006, en is naar de mening van het WCG om de volgende redenen aan een integrale revisie toe:

1.In praktijk blijkt de gemeentelijke regelgeving onvoldoende handvatten te bieden om misstanden in de commerciële kamerverhuur aan te pakken althans is het wellicht mogelijk de bestaande regelgeving aan te scherpen. 2.In praktijk blijkt de gemeentelijke regelgeving op het gebied van de zo gewenste woonkwaliteit en beeldkwaliteit contraproductief te werken op het gewenste resultaat. Arken worden in de Diepenring niet vervangen zolang is voorgeschreven dat dit uitsluitend mag gebeuren door authentieke schepen. 3.Enkele artikelen zijn onduidelijk en voor meerdere uitleg leesbaar waardoor er niet op gehandhaafd kan worden.

Daarnaast is de eis (in het Bestemmingsplan Openbaar Vaarwater 2009) van betere zichtlijnen op het water (5 meter tussenruimte) pas haalbaar als de, door eerder beleid ontstane, verdichtingen van schepen (“de zogenaamde arkenmuren” ) worden gecompenseerd met wissel-ligplaatsen.

In de zomer 2010 vond een eerste informeel overleg plaats tussen Gemeente en WCG over een nieuwe VOV. Wij hebben toen op basis van bovenstaande opsomming gemotiveerd aangedrongen op het in één keer aanpakken van de regelgeving, en: ten minste zo belangrijk: deze dan te koppelen aan uitvoerbare handhaving.

Op 21 december 2010 zaten wij opnieuw met u om tafel en gaf u de wens te kennen om toch voorrang te geven aan het aanpassen van de VOV op dit ene punt van de riolering met als doel het aanpakken van die commerciële kamerverhuurders die zonder aansluiting op het riool hun schepen met veel toiletten wensen te verhuren. Hoewel wij de gemeente van harte steunen om commerciële verhuur van woonboten te bestrijden, zijn wij van mening dat daar andere middelen voor beschikbaar zijn. De door u voorgestelde wijziging is namelijk in strijd met de Huisvestingswet waarin duidelijk is opgenomen dat er geen eisen aan schepen mogen worden gesteld. Ter herinnering sturen wij de betreffende passage mee die in 1991 door de Tweede Kamer is opgesteld bij het grotendeels intrekken van de Wet op de Woonwagens en Woonschepen van 1918.

Op basis van de voormalige Wet op Woonwagens en Woonschepen (Stb. 1918,492) gold tot 1991 het Reglement op woonwagens en woonschepen (Besluit van 28 juli 1919, Stb. 530). In dit Reglement werden eisen gesteld aan de inrichting en het gebruik van woonwagens en woonschepen. Zo gold bijvoorbeeld dat een woonschip "in goed onderhouden bruikbaren en soliden staat (moet) zijn (artikel 1 Reglement). Zie ook artikel 2 lid 3 Reglement:

"Het geheel moet steeds in een behoorlijken staat van onderhoud verkeeren;".

Bij Besluit van 21 juni 1991 (Stb. 1991, 395) is voormeld Reglement ingetrokken. In de toelichting op het intrekkingsbesluit is de reden voor de intrekking van het Reglement als volgt verwoord:

"De in de Wet neergelegde criteria waaraan de aanvraag om vergunning wordt getoetst, betreffen onder meer het hebben van voldoende middelen van bestaan en het strafverleden van de bewoners, alsmede eisen ten aanzien van inrichting en gebruik van het woonschip, neergelegd in een algemene maatregel van bestuur. De eisen uit die maatregel zijn momenteel verouderd. Voor de veiligheid en de bewoonbaarheid van het schip hebben zij geen enkele betekenis. Het ware denkbaar geweest dat deze oude eisen door nieuwe zouden zijn vervangen, maar daarvan is uit dereguleringsoogpunt afgezien. Voor bewoners van woonschepen is de verscheidenheid in de uitvoering van de schepen veelal één van de aantrekkelijke aspecten van de woonvorm. Juist die verscheidenheid bemoeilijkt het stellen van eisen die vergelijkbaar zijn met de eisen die vanuit het oogpunt van volkshuisvesting aan woningen worden gesteld. Deze omstandigheid en het gegeven dat woonschepen woonruimte bieden aan een relatief kleine groep van eigenaren/bewoners, maken het niet wenselijk om nieuwe regels voor de inrichting en het gebruik van woonschepen te stellen. Andere regels daarvoor worden door de overheid dan ook niet gesteld, ook niet in andere kaders. Wel kunnen op gemeentelijk niveau regels worden gesteld met betrekking tot ligplaatsen (zie artikel 31 van de Wet).".

In het kader van het Besluit Lozing Afvalwater Huishoudens (15-11-2007) heeft de gemeente voldoende mogelijkheden om handhavend op te treden tegen overtreders van dit besluit. Afgezien van het gestelde in de voorgaande alinea lijkt het ons discriminerend en grievend om in de Verordening Openbaar Vaarwater extra regelgeving op te leggen als het gaat om het verbod tot lozing op het oppervlaktewater. Daarbij laten we nog onvermeld dat het mogelijkerwijs intrekken van een ligplaatsvergunning en de omgekeerde bewijslast (de bewoner moet iedere vijf jaar aantonen nog steeds niet op het oppervlaktewater te lozen) draconische maatregelen zijn die tevens op gespannen voet staan met het door de gemeente Groningen gevoerde beleid dat huisbewoners en bootbewoners gelijkwaardig behandeld dienen te worden.

Resumerend betekent het dus dat wij alleen kunnen instemmen met de wijzigingen I, II, III en VIII zijnde de definities en daaruit voortvloeiende wijzigingen omtrent een ligplaats voor een horecaschip alsmede wijzigingen die noodzakelijk zijn vanwege de wijzigingen van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Verwachtend u hiermee voldoende te hebben geinformeerd, verblijven wij,

Met vriendelijke groet,

Bestuur Woonschepencomité Groningen