Wet Voorschriften Woonboten 1-1-2018 van kracht

Uit Woonschepen Comite Groningen
Versie door NicoTiel (Overleg | bijdragen) op 25 feb 2018 om 10:09

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De wet voorschriften woonboten die de afgelopen anderhalve maand unaniem door de Tweede en de Eerste Kamer is aangenomen, zal vanaf 1 januari 2018 van kracht zijn. Dit heeft het ministerie van binnenlandse zaken desgevraagd laten weten. Het duurt nog zo lang omdat het Bouwbesluit 2012 aangepast moet worden. Een opzet daarvoor wordt in maart vrijgegeven voor internetconsultatie. Iedereen die wil kan dan via internet commentaar geven op de voorstellen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie zullen de aanpassingen in het Bouwbesluit de uitzonderingen betreffen voor “nieuwe drijvende bouwwerken”. Opmerkelijk in het antwoord van het ministerie lijkt dat nieuw te bouwen drijvende bouwwerken uitgezonderd kunnen worden van voorschriften uit het Bouwbesluit als blijkt dat dat binnen het geldende bestemmingsplan niet past. Zo zou een ark bijvoorbeeld door een geringe hoogte die wordt toegestaan in het bestemmingsplan niet kunnen voldoen aan de regel dat een plafond minimaal op 2,60 meter hoog moet zijn aangebracht. Varende woonschepen zullen naar het lijkt geheel vrijgesteld worden van de bouwkundige eisen van het Bouwbesluit. Of dat ook geldt voor veiligheidseisen zoals bijvoorbeeld het soort materiaal waarmee betimmeringen worden uitgevoerd, zal moeten blijken.

De uitzonderingen in het Bouwbesluit zijn belangrijk voor woonboten omdat na 1 januari 2018 woonboten een omgevingsvergunning moeten hebben. Bestaande woonboten krijgen die op basis van het overgangsrecht zoals dat in de wet is geformuleerd. Bij nieuw- en verbouw zullen eigenaren bij de gemeente een nieuwe omgevingsvergunning moeten aanvragen. Dan is het dus van belang om te weten met welke uitzonderingen in het Bouwbesluit woonboten te maken hebben en dus niet altijd bij verbouw een omgevingsvergunning hoeven aan te vragen.

Uit het schrijven van het ministerie kan tevens opgemaakt worden dat alle bestaande drijvende bouwwerken definitief vrijgesteld zijn van de bepalingen in het Bouwbesluit. Als bekend worden alle bestaande ligplaatsvergunningen en ontheffingen per 1 januari 2018 beschouwd als een rechtsgeldige omgevingsvergunning in het kader van een overgangsrecht dat in de nieuwe wet is geformuleerd. Bij verbouwing zal wel een nieuwe omgevingsvergunning moeten worden aangevraagd afhankelijk van uitzonderingen in het Bouwbesluit. Gemeenten zullen als gevolg van de wet bestemmingsplannen moeten invoeren of aanpassen wat betreft ligplaatsen. Ook zullen welstandsnota’s geformuleerd moeten worden die toegesneden zijn op woonboten. In Groningen zijn alle ligplaatsen in het bestemmingsplan Openbaar Vaarwater opgenomen. Een welstandsnota is hier nog niet.

Overige berichtgeving over de Wet Voorschriften Woonboten