Voorlichtingsbijeenkomst Certificaat van Onderzoek, donderdag 25 januari

Uit Woonschepen Comite Groningen
Versie door DirkVanDriel (Overleg | bijdragen) op 24 feb 2018 om 15:03

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Voorlichtingsbijeenkomst Certificaat van Onderzoek (CvO) voor varende woonschepen

DONDERDAG 25 januari, 20.00, H.W. Mesdagstraat 72


Deze uitnodiging is vooral gericht aan degenen die met hun woonschip willen varen of de mogelijkheid willen behouden dat hun schip kan blijven varen. En uiteraard aan alle andere geïnteresseerden, ook degenen die al een certificaat voor hun schip hebben.

Waar gaat het om ?

Varende woonschepen langer dan 20 meter of met een waterverplaatsing van meer dan 100m3 (blokvolume) moeten per 1 januari 2019 beschikken over een Certificaat van Onderzoek (CvO) om te mogen varen. Tot 1 januari 2019 geldt voor bestaande schepen een permanente soepele overgangsregeling voor de keuring maar na deze datum zullen schepen gekeurd worden volgens nieuwbouwnormen. Het overgrote deel van de oudere (historische) schepen zal niet aan die eisen kunnen voldoen en zal dus niet meer mogen varen als ze niet voor 1 januari 2019 gekeurd zijn.

Wat houdt het CvO in ?

Het CvO is enigszins te vergelijken met de APK voor auto's, maar dan eens in de 7 jaar. Het onderwaterschip wordt op een werf door een expert gekeurd en de uitrusting van het schip ondergaat een inspectie (veiligheidskeuring). Dit gedeelte van de keuring kan ook plaats vinden als het schip in het water ligt.

De tijd dringt !

Al met al zal men vaak minimaal een half jaar nodig hebben om het schip in orde te krijgen voor een CvO. Dat is uiteraard afhankelijk van hoeveel er op aanwijzing van de expert moet gebeuren. Reserveer tijdig een werf, want het zou dit jaar wel eens druk kunnen worden omdat de deadline van 1 januari 2019 nadert.

Voorlichtingsbijeenkomst

Het Certificaat van Onderzoek zal ongetwijfeld veel vragen oproepen. Vandaar dat het WCG in samenwerking met een zelfstandig expert (keurmeester) een voorlichtingsbijeenkomst organiseert. Bij deze gelegenheid kun je al je vragen kwijt. Heb je nu al vragen stuur die dan naar woonschepencomite.groningen@gmail.com dan kan de expert zich beter voorbereiden.

Wij hebben ook wel wat vragen, zoals:

Waarom zitten er verschillen tussen wat verschillende experts noodzakelijk vinden, met name wat betreft de uitrusting van een schip?

Kun je na 1 januari 2019 de scheepsmotor nog vervangen zonder aan allerlei strenge eisen te moeten voldoen?

Kan een expert bij de volgende keuring nieuwe voorwaarden stellen of afwijken van de vorige keuring ?