Notitie Woonschepencomité Diepenring Groningen

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Naar aanleiding van de knelpunteninventarisatie van de Diepenring (uitgevoerd door de gemeente), is het Woonschepen-comité (WCG) met de bewoners van de Diepenring om de tafel gegaan. Gesproken is hierbij over de knelpunten uit het stuk van de gemeente en de ervaringen van de bewoners zelf.

De gemeente Groningen heeft het WCG gevraagd mee te denken bij het formuleren van een verbeterplan. Aangezien het formuleren van een verbeterplan een goede kans is om de Diepenring ook letterlijk te verbeteren en dit voor de bewoners van erg groot belang is, is de werkgroep ‘Diepenring’ opgericht. In deze werkgroep zitten bewoners van de schepen in de Diepenring. Één van de bestuursleden van de WCG neemt deel aan de vergaderingen en begeleidt de werkgroep. Betrokkenheid van de bewoners is erg belangrijk om tot plannen te komen waar de bewoners achter staan. De werkgroep is in eerste instantie verantwoordelijk voor het meedenken met het WCG en de gemeente over de nieuwe plannen, hierbij de wensen en ideeën van de bewoners mee te nemen. Daarnaast heeft zij natuurlijk de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de bewoners van de Diepenring goed op de hoogte blijven van de ontwikkelingen met betrekking tot de nieuwe Diepenring.

De werkgroep heeft zich over een aantal hoofdstukken gebogen en daar de volgende opmerkingen / suggesties / wensen / ideeën voor gedaan...

Leefbaarheid

De schepen

Uit het rapport blijkt dat in de Diepenring 72 ligplaatsen zijn. Hier liggen 55 woonarken en 17 authentieke schepen. De wens om een Diepenring te krijgen waar alleen maar authentieke schepen liggen, is los gelaten. Ook een authentieke schip kan slecht onderhouden zijn waardoor de beeldkwaliteit ten wensen overlaat. De schepen die in het rapport zijn aangeduid als de 20% in slechte staat, kunnen het beste door de gemeente opgekocht worden en worden verwijderd uit de Diepenring. Op deze manier ontstaan er ligplaatsen voor geïnteresseerden die bereid zijn aan de regels en voorschriften van de Diepenring te voldoen. Belangrijk is ook dat de ligplaatsvergunningen die worden afgegeven, volgens de regel 1 ligplaatsvergunning per persoon gaan. Hierdoor kunnen commerciele verhuurders hopelijk voorkomen worden. De commerciele verhuurders die reeds een aantal woonschepen in hun bezit hebben, moeten niet meer in de Diepenring schepen mogen kunnen verhuren. Ook hiervoor kan gelden dat de gemeente de eigenaar / eigenaren uitkoopt en de ligplaats overdoet aan geïnteresseerden Mocht een nieuwe bewoner geen eigenaar zijn en er dus afstand is tussen eigenaar/ verantwoordelijke voor het onderhoud van het schip en de bewoner, dan moeten er met de eigenaar goede afspraken gemaakt worden omtrent het onderhoud en het leven op het schip en in de Diepenring. Op deze manier kan de eigenaar er voor zorgen dat de bewoner(s) op een manier in de Diepenring gaan leven die past in het nieuwe plan. Idee; maximum aan verhuur instellen.

Woonomgeving

Voor een optimale woonomgeving en daarmee een optimale woonbeleving, zijn een aantal zaken waar naar gekeken kan worden.

Verkeersdrukte:

Autoluwheid van de Diepenring / deels opheffen van parkeergelegenheden

Kades opnieuw indelen:

  • Eerste strook op de kade voor de bewoner(s) van de woonschepen, afzetten met bv een strook groen. Tevens wordt hiermee bereikt dat bewoners een aantal zaken min of meer privé kunnen neerzetten. Te denken valt hierbij aan fietsen of vuilniszakken
  • Tweede strook op de kade voor wandelaars, met goed uitzicht op de woonschepen, maar ook weer niet zo goed dat men heel erg naar binnen kan kijken.
  • Derde strook wordt dan parkeergelegenheid of rijbaan. Mocht er geen ruimte zijn voor parkeergelegenheid, dan wordt deze derde strook automatisch de rijbaan.

Er zijn een aantal ‘kleinere’ zaken die de woonomgeving een stuk mooier maken;

  • Meer groen op de kades en/of per schip
  • Plaatsen van meer stoeltjes / bankjes op de kade
  • Plaatsen van prullenbakken op de bruggen en de kades om het zwerfvuil tegen te gaan en deze natuurlijk regelmatig legen
  • Betere verlichting van duistere plaatsen
  • Onderhoud van de voorzieningskasten
  • Pasjes voor de ondergrondse huisvuilcontainers voor elke bewoner
  • Plaatsen van gezamenlijke schuurtjes / opslag in de buurt.

Veiligheid

Het schip en de kade Elk schip is anders en heeft een eigen verbinding met de kade. Om een mooie uitstraling te krijgen en een eenheid te krijgen in de diversiteit van trappen en loopplanken, zouden goede voorschriften kunnen helpen. Gedacht is aan bijvoorbeeld:

  • Afmeerpalen op een vaste afstand van de kade, waar het schip aan kan worden vastgemaakt, of
  • Afstandhouders aan de kade waar de schepen tegen aan liggen
  • Afmeerpalen in het midden van de Diepenring met verlichting

Onderhoud

Onderhoud van de schepen

Uit het rapport blijkt dat 40 % van de schepen goed onderhouden is, 40% is twijfelachtig en 20% is slecht onderhouden. Om een verbetering aan te brengen in de staat van onderhoud van de woonschepen, zijn een aantal punten benoemt;

  • Stimuleringsregeling voor onderhoudssubsidie, bijvoorbeeld voor het aanbrengen van dubbel glas
  • Financiële steun voor schepen met een historische waarde om de originaliteit te waarborgen
  • Kortingsregelingen bij bijvoorbeeld bouwmarkten / verhuurbedrijven / verfbedrijven met behulp van een zogenaamde Woonbootpas
  • Diepenring-timmerman; een vaste aannemer die verstand heeft van woonschepen en die, voor een lager tarief, ingeschakeld kan worden. Door onderhoudsklussen te bundelen kan korting verkregen worden.
  • Wijkvernieuwingsplan, waarbij in samenwerking met diverse instanties de schepen opgeknapt worden

Onderhoud van de omgeving

Te denken hierbij valt bijvoorbeeld aan de kade, het groen, het zwerfvuil en de voorzieningskasten. Regelmatig patrouilleren van stadswachten kan in bepaalde delen overlast voorkomen. Regelmatige controle van de milieudienst kan zwerfvuil beperken en het onderhoud van het groen wordt dan mooi bijgehouden.

Handhaven

De afgelopen jaren hebben laten zien dat niet handhaven van regels, resulteert in een situatie in de Diepenring die te wensen overlaat. Het gaat om aanzien (schoonheid, uitstraling, imago), verloedering, achterstallig onderhoud, onveiligheid, verwaarlozing en het betreft niet alleen de schepen maar ook de kades en omgeving.

Wat nodig is, is een centraal aanspreek punt bij de gemeente die verstand heeft van wonen op het water.

De vastgestelde regels en hun consequenties moeten goed gehandhaafd worden. Dit is een eerste vereiste om tot een behoud van verbetering te komen en die te behouden. Goede afspraken tussen de gemeente enerzijds en de eigenaren / bewoners van de woonschepen anderzijds, moeten bijdragen de handhaving. Deze regels kunnen worden vastgelegd, bijvoorbeeld in een boekje dat (nieuwe) woonbootbewoners krijgen als ze in Groningen komen wonen.

Daarnaast zijn een aantal zaken ‘eenvoudig’ te handhaven. Te denken hierbij valt bijvoorbeeld aan het bijhouden van al het groen rondom de schepen op de kades, het legen van de prulenbakken en het verwijderen van zwerfvuil zowel op de kades als in het water.

Op enkele plaatsen kan het wenselijk zijn om meer patrouille te hebben van stadswachten of wijkagenten, bijvoorbeeld bij het parkje in de bocht van de Turfsingel bij het Bim-tankstation.

Handhaving moet plaats gaan vinden op de volgende onderwerpen:

  • Veiligheid
  • Onderhoud kade
  • Toegankelijkheid van de schepen
  • Leegstand van schepen en ligplaatsen
  • Woonfunctie (geen bedrijfsfunctie)
  • 1 ligplaats per persoon
  • Rommel op de kade


Mocht de Diepenring een stukje Groningen worden dat door een ringetje gehaald kan worden, dan kan de Diepenring natuurlijk op genomen worden in een wandelroute van bijvoorbeeld het VVV. Hierbij kan informatie over de Diepenring en de omgeving in op genomen worden. De bewoners van de woonschepen zullen hun trotse stukje Diepenring mede promoten!