Beroep tegen oneigenlijk horecaterras bovenop een woonboot

Uit Woonschepen Comite Groningen
Ga naar: navigatie, zoeken

Het WCG heeft beroep aangetekend tegen de vergunning die door de gemeente is verleend om bovenop een woonboot een horecaterras in te richten. Hiermee wordt in strijd met het bestemmingsplan de woonfunctie van een woonboot gewijzigd in een bedrijfsbestemming. Op zich niet zo'n probleem als de juiste procedure wordt gevolgd en elders een nieuwe ligplaats voor een woonboot wordt aangelegd. De gemeente stelt dat het om een pilot gaat die na 2 jaar geevalueerd wordt. Ja ja. Op deze manier kan elke woonboot omgetoverd worden in een bedrijfschip en staat het behoud van het aantal ligplaatsen voor woonboten onder druk, terwijl de gemeenteraad zich in het verleden juist meermalen heeft uitgesproken voor een uitbreiding van het aantal ligplaatsen voor woonboten. Op dit moment moeten er zelfs nog 20 door de gemeente opgekochte ligplaatsen opnieuw uitgegeven worden.

Wat verder opvalt is de negatieve manier waarop de gemeente de huidige situatie omschrijft in de motivatie voor de vergunning: "Het water in Groningen is vaak onderwerp van discussie en zeker waar het gaat om plekken die door woonboten worden ingenomen. Nieuw beleid is lastig omdat rekening gehouden moet worden met belangen die al jarenlang worden bevochten door verschillende partijen. Al jaren worstelen we met het gebruik van het water in de stad."

Het WCG-beroepschrift is hier te lezen. De voorwaarden en regels die genegeerd worden zijn te lezen in het beroepschrift van Klaas Koetje. Wat opvalt is dat de nieuwste omschrijving van het begrip "verwaarloosd schip" met voeten getreden wordt.

Het beroep zal naar verwachting niet eerder dan eind 2014 door de rechtbank behandeld worden.


Eerdere berichtgeving